Külföld

Az orosz vezérkar nem tervez további mozgósítást

Sojgu szerint az október 1-jén megkezdődött őszi sorozási kampány a tervek szerint zajlik

Nem tervez további mozgósítást az orosz vezérkar, az év eleje óta több mint 335 ezren jelentkeztek szerződéses szolgálatra az orosz fegyveres erőkhöz – jelentette ki Szergej Sojgu védelmi miniszter kedden.

Az orosz vezérkar nem tervez további mozgósítást
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter
Fotó: Pavel Bednyakov / SPUTNIK / AFP

„Az orosz csapatok rendelkeznek a különleges hadművelet végrehajtásához szükséges számú katonai személyi állománnyal, a vezérkarban nem terveznek további mozgósítást” – mondta.

A tárcavezető szerint az év eleje óta több mint 335 ezren jelentkeztek szerződéses katonai szolgálatra és önkéntes alakulatokba, és csak szeptemberben több mint 50 ezren írtak alá szerződést. Bejelentette, hogy az október 1-jén megkezdődött őszi sorozási kampány a tervek szerint zajlik, és a vonatkozó elnöki rendelet értelmében 130 ezer embert fognak behívni. Megismételte azt az ígéretet, hogy egyetlen sorköteles sem kerül majd a hadműveleti övezetbe, beleértve azokat, akik az új (Ukrajnától elcsatolt) régiókból érkeztek.

Sojgu beszámolója értelmében egyébként az orosz hadsereg visszavert minden ukrán támadást Szoledar-Bahmut irányában, valamint a védekezés áttörésére tett kísérleteket Verbove és Rabotine közelében, Zaporizzsja megyében.

„Aktív akciókkal csapataink jelentősen meggyengítették az ellenség harci potenciálját, és komoly károkat okoztak neki” – hangoztatta.

Kiemelte az ukrajnai „különleges hadművelethez” a Csecsen Köztársaság és személy szerint annak vezetője, Ramzan Kadirov támogatását. Elmondta, hogy Csecsenföldön összesen három gépesített lövészezredet és három zászlóaljat állítottak fel, az orosz különleges erők gudermeszi egyetemén pedig több mint 14 500 embert készítettek fe a harcokra.

Kitért a katonai egészségügyi szolgálatra is. Azt mondta, hogy a „különleges hadművelet” övezetében az orosz katonák orvosi ellátása „jó szinten van megszervezve”, és a harctéri elsősegélynyújtás „általában a sebesülést követő első percekben megtörténik”.

Sojgu szerint az orosz erők sebesültjeinek több mint 98 százaléka felépül. A kórházakban a halálozási arány 0,43 százalék, és folyamatosan csökken.

Hegyi-Karabahról szólva elmondta, hogy ott az orosz békefenntartók a kiélezett helyzetben is teljesítik feladatukat, és az ő közvetítésükkel sikerült megállapodni a teljes tűzszünetben. Közölte, hogy az orosz hadsereg megszervezte több mint 98 ezer civil, köztük 32 ezer gyermek Örményországba evakuálását, és biztosította közel 300 tonna humanitárius segélyszállítmány eljuttatását.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink