Külföld

Az okos technológiáknak a fuvarozók és az utasok érdekeit kell szolgálnia

Az Európai Parlament plenáris ülése elfogadta az Intelligens Közlekedési Rendszerekről szóló jelentéstervezetét. Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő a jelentés kapcsán kiemelte: az okos technológiák elterjedése kulcsfontosságú, azonban a jogszabály nem jelenthet újabb adminisztratív és pénzügyi terhet a fuvarozó cégek és az utasok számára.

Az okos technológiáknak a fuvarozók és az utasok érdekeit kell szolgálnia
Deli Andor
Fotó: Facebook/Deli Andor

,,Nem ismétlődhet meg a vasúti irányításból ismert helyzet, ahol a mai napig tart a rendszerek összehangolása. Nem várható el, hogy a kamionok kabinjába számos eszköz kerüljön beépítésre, továbbá az sem életszerű, hogy ezek kezelésével a kamionsofőröket terheljék. Az egyszerűségre és az átjárhatóságra kell törekedni ezen eszközök alkalmazásakor” – hangsúlyozta Deli az előző napi vitában.

,,Szintén kiemelten fontos, hogy az intelligens közlekedési rendszerek nyújtotta lehetőségek egységesen hozzáférhetők legyenek az EU egész területén, ideértve a vidéki és ritkábban lakott régiókat is. Emellett a jogszabály ne jelentsen újabb adminisztratív és pénzügyi terhet a fuvarozó cégek és az utasok számára. Ezért kérem a bizottságot, hogy a végrehajtási aktusok kidolgozása során helyezzenek külön hangsúlyt ezekre az elemekre” – tette hozzá Deli.

Kapcsolódó írásaink