Külföld

Aggódik Brüsszel a lengyel vízumrendszerrel kapcsolatos állítólagos korrupció miatt

Az Európai Bizottság elvárja, hogy a lengyel hatóságok az eseteket kivizsgálják és fellépjenek, ha a gyanú beigazolódik - jelentette ki Szkínász

A lengyel vízumrendszerrel kapcsolatban felvetődő korrupció és csalás állítólagos esetei rendkívüli aggodalomra adnak okot – jelentette ki Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos kedden Strasbourgban.

Aggódik Brüsszel a lengyel vízumrendszerrel kapcsolatos állítólagos korrupció miatt
A lengyel vízumrendszerrel kapcsolatban felvetődő korrupció és csalás állítólagos esetei rendkívüli aggodalomra adnak okot – jelentette ki Margarítisz Szkínász
Fotó: AFP/John Thys

Margarítisz Szkínász, az Európai Parlament plenáris ülésének a schengeni vízumok nagymértékű korrupt értékesítése címmel rendezett vitáján hangsúlyozta, a tagországok közötti szabad mozgás biztosítása a megfelelő eljárások és feltételek teljes tiszteletben tartása nélkül az uniós jog megsértését jelentheti.

Közölte, a schengeni szabályozás, azaz a tagállamok közötti határellenőrzés hiánya Európának szabadságot, fellendülést és mobilitást hozott, részévé vált az európai életmódnak, az európai identitásnak. Kijelentette, a schengeni térség a résztvevő államoknak a joganyag hatékony és következetes alkalmazására épül, továbbá a bizalomra a tagállamok között. Fenntartása érdekében minden tagállamnak felelősséggel, átlátható és elszámoltatható módon kell részt vennie benne – hangsúlyozta.

Az Európai Bizottság elvárja, hogy a lengyel hatóságok az eseteket kivizsgálják és fellépjenek, ha a gyanú beigazolódik – jelentette ki Szkínász. Szavai szerint világosan kell látni, hány és milyen típusú vízumot és konzuláris posztot érint az ügy, ahogy azt is, hol tartózkodnak az ilyen vízum tulajdonosai. Az Európai Bizottság látni akarja azt is, milyen intézkedéseket hoz Varsó annak érdekében, hogy az uniós rendszert megvédje a csaló és a korrupt viselkedéssel szemben – tette hozzá az uniós biztos.

Kapcsolódó írásaink