Külföld

A lengyel külügyminiszter a lengyel–ukrán kapcsolatok megromlása miatt nem ment el Kijevbe

Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter a lengyel–ukrán kapcsolatok megromlása és a rossz egészségi állapot miatt nem volt hajlandó elmenni Kijevbe az Európai Unió külügyminiszteri tanácsának hétfői ülésére – közölte az rbc.ua hírportálra hivatkozva a Karpat.in.ua.

A lengyel külügyminiszter a lengyel–ukrán kapcsolatok megromlása miatt nem ment el Kijevbe
Zbigniew Rau
Fotó: Northfoto

A jelentés szerint a lengyel diplomácia vezetője elmondta: „Ennek (az EU külügyminiszteri tanács ülésétől távolmaradásnak – a szerk.) sok oka van, köztük az egészségi állapot. De elsősorban az az oka, hogy a politikában, azon belül is a bilaterális politikában, más országokhoz hasonlóan Lengyelország és Ukrajna viszonyában van felívelő és hanyatlási időszak, most a hanyatlás időszakába lépünk, és távollétem részben ennek a kifejeződése.”

A lengyel külügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Ukrajna és Lengyelország közös érdeke az orosz imperializmus megállítása. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ENSZ-közgyűlésen elmondott, Lengyelországot élesen bíráló beszédét is kommentálta. „Az ágazati vita nemzetközi fórumra, ráadásul az ENSZ Közgyűlésének ülésére történő áthelyezése miatti incidens oda vezetett, hogy társadalmunk bizalma, enyhén szólva, megrendült az ukrán kormány jelenlegi lengyelországi politikájában” – mutatott rá Zbigniew Rau.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink