Külföld

Ukrán képviselő: Az Egyesült Államok nélkül nincs esélyünk

Elmondása szerint készen állnak az USA szövetségesei lenni minden katonai műveletben, jobban, mint Nagy-Britannia

Ukrajna szinte biztosan vereséget szenved az Oroszország elleni konfliktusban, ha Washington leállítja a katonai támogatását – figyelmeztetett Olekszij Honcsarenko, a Verhovna Rada parlamenti képviselője vasárnap a Telegramon.

Ukrán képviselő: Az Egyesült Államok nélkül nincs esélyünk
Zelenszkij és Biden
Fotó: AFP/Dimitar Dilkoff

Hozzászólása egy nappal azután hangzott el, hogy Kevin McCarthy, az amerikai képviselőház elnöke azt javasolta, hogy a kormány leállásának elkerülése érdekében a Kijevnek nyújtott katonai támogatást vegyék ki a költségvetési törvényből – írta az oroszhirek.hu.

Az Egyesült Államok támogatása nélkül szinte semmi esélyünk sincs a kitartásra – mondta Honcsarenko, aki a volt elnök, Petro Porosenko Európai Szolidaritás pártjához kötődő politikus. McCarthy kijelentéseit nem csupán „ébresztőnek”, hanem „vészharangnak” is nevezte Ukrajna számára.

Kijevnek kétségbeesetten szüksége van arra, hogy továbbra is katonai segítséget kapjon Washingtontól – hangsúlyozta a képviselő, hozzátéve, hogy Ukrajnának aktívabb stratégiát kellene alkalmaznia ezen a téren.

A Honcsarenko által javasolt intézkedések között szerepel egy állandó ukrán küldöttség felállítása az amerikai kongresszusban, valamint ukrán parlamenti képviselők utazása az egyesült államok minden államába, hogy közvetlen találkozók és televíziós megjelenések révén „meggyőzzék” az amerikaiakat arról, hogy továbbra is támogatni kell Kijevet.

A törvényhozó azt is elismerte, hogy Kijev „elveszíti az információs [háborút]” az Egyesült Államokban, és így veszít a támogatásból.

„Még aktívabban kell részt venni az információs háborúban” – mondta. Hozzátette, hogy hasznos lenne „a pénz nyelvén” beszélni az Egyesült Államokkal, és megmutatni nekik Ukrajna győzelmének egyértelmű „előnyeit”.

Kijevnek azt is meg kellene ígérnie, hogy csatlakozik minden olyan katonai hadjárathoz, amelyet Washington indít – mondta Honcsarenko.

„Készek vagyunk az USA szövetségesei lenni minden katonai műveletben, jobban, mint Nagy-Britannia” – jelentette ki.

A posztot alig egy nappal azután tette közzé, hogy McCarthy azt mondta, hogy „Ukrajna előnyben részesítése Amerikával szemben valódi problémákhoz” vezethet. Azt is kijelentette, hogy az amerikai törvényhozók az utolsó pillanatban fogadhatták volna el a kormányzati finanszírozás szeptemberen túli meghosszabbítását és egy esetleges leállás elkerülését célzó költségvetést, ha nem az Ukrajnának nyújtott támogatásról lenne szó.

A jogszabályt 232-198 arányban utasították el, McCarthy valamennyi demokrata és 21 republikánus képviselőtársa ellenezte. A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, John Kirby a héten arra figyelmeztetett, hogy a Pentagon csak “néhány hétig” tudná folytatni Kijev támogatását, ha nem fogadják el a költségvetést.

Kapcsolódó írásaink