Külföld

„Ukrajna támogatása kemény és fájdalmas”

Brit külügyminiszter: Nem az a dolgunk, hogy aggódjunk, hanem hogy tegyük a dolgunkat

Ukrajna támogatása kemény és fájdalmas. De még keményebb és még fájdalmasabb lesz, ha megrendülünk – fogalmazott James Cleverly, amiről a Magyar Nemzet is írt.

„Ukrajna támogatása kemény és fájdalmas”
James Cleverly
Fotó: NorthFoto

A brit külügyminiszter a The House magazinnak adott interjúban beszélt a háborúban álló szövetségesnek nyújtott segítségről, a nemzetközi közösségen az elmúlt időszakban tapasztalható „Ukrajna-fáradtságról”.

Ha nem tartunk ki az Ukrajnának nyújtott támogatásunk mellett, ha azt a jelzést küldjük, hogy az agresszorok büntetlenül megússzák, akkor az összes probléma, amellyel jelenleg szembesülünk: az élelmiszerekre és az üzemanyagra nehezedő inflációs nyomás, a politikai nyomás, amely egy ilyen konfliktusból fakad, csak rosszabb lesz − vélekedett Cleverly. Mint mondta, a fáradtság egy olyan dolog, amivel muszáj megküzdeni, ugyanakkor nem aggódik. Sőt meg is tiltotta, hogy a minisztérium dolgozói ezt a kifejezést használják.

Nem az a dolgunk, hogy aggódjunk, hanem hogy tegyük a dolgunkat, úgyhogy ne mondjuk el a világnak, hogy mit érzünk, hanem mutassuk meg, hogy mit teszünk − húzta alá.

A tárcavezetőt megkérdezték arról is, mit gondol Donald Trump azon állításáról, hogyha ő lenne az Egyesült Államok elnöke, akkor 24 óra alatt véget vetne a háborúnak. Cleverly elmondta, tisztában van a korábbi elnök sajátos retorikájával, ugyanakkor mandátuma alatt számos meglepő, egyben pozitív dolgot tett, ami a nemzetközi kapcsolatokat illeti.

El kell ismernünk, hogy sajátos stílusa sokszor meglepően hatásos tud lenni − emelte ki. – Ha Trump olyan megállapodást érne el, amely tiszteletben tartja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, megerősíti az ENSZ Alapokmányát, és Oroszország jóváteszi az ukránoknak okozott károkat, akkor ki ne akarná, hogy ez megtörténjen? – tette hozzá.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink