Külföld

Tizenhárman meghaltak egy zimbabwei bányabalesetben

A mentőcsapatok 21 túlélőt és kilenc holttestet hoztak a felszínre

Tizenhárom ember vesztette életét egy illegális zimbabwei aranybányában történt szerencsétlenségben – közölte vasárnap a Constantino Chiwenga, a dél-afrikai ország alelnöke.

Tizenhárman meghaltak egy zimbabwei bányabalesetben
Zimbabwei bányabaleset
Fotó: AFP/Jekesai Njikizana

Mint mondta, nincs már remény arra, hogy élve találják meg a pénteken történt baleset óta még eltűntként nyilvántartott négy bányászt.

A fővárostól, Hararétól nagyjából 100 kilométerre északnyugatra található, az elvileg bezárt Chegutu-aranybányában összesen 34 vájár rekedt a föld alatt bányaomlás következtében.

A mentőcsapatok 21 túlélőt és kilenc holttestet hoztak a felszínre.

„Nagyon nehéz volt őket kihozni a beomlott járatból. Sajnos meg kell békélnünk azzal, hogy az eltűntként számon tartott négy személy már meghalt” – mondta Chiwenga.

Nathan Nkomo, a katasztrófavédelmi alakulat vezetője szerint a mentési műveletet nagyban hátráltatta a megfelelő felszerelés hiánya, ami miatt nem tudtak több életet megmenteni.

Az ásványkincsekben, egyebek között aranylelőhelyekben is gazdag Zimbabwéban számos bányabaleset történt már, a legtöbb életet követelő 1972-ben, amikor egy sor robbanás következtében 427 bányász vesztette életét. A 16 milliós ország azonban komoly gazdasági válsággal küzd, a magas munkanélküliség mellett a szárnyaló infláció sokakat arra kényszerít, hogy illegális bányászati tevékenységet folytasson.

Kapcsolódó írásaink