Külföld

Spanyolországban új állatjóléti törvény született, de a bikaviadalok maradnak

Az éttermekbe és bárokba is beengedik a háziállatokat

A Huffington Post jelentése szerint egy új állatvédelmi törvény született Spanyolországban, mely betiltja az állatok fájdalommal és szenvedéssel járó szabadidős tevékenységekben való felhasználását, ugyanakkor a bikaviadalokat és a kutyás vadászatot is engedélyezi. A pénteken hatályba lépett állatjóléti rendelet egyrészt nagy előrelépés, másrészt azonban meglepő is – számolt be a Liner.

Spanyolországban új állatjóléti törvény született, de a bikaviadalok maradnak
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Pedro Pardo

Spanyolország első konkrét állatvédelmi törvénye ugyanis leginkább a visszaélések visszaszorítását célozza: a törvény különösen a háziállatokkal való rossz bánásmódot célozza, s azok, akik megszegik, akár 200 ezer eurós (78 millió forint) bírságra is számíthatnak – írták.

A lap beszámolt, hogy a jogszabály továbbá megtiltja a háziállatok üzletekben vagy az interneten történő vásárlását, ugyanakkor türelmi időt is ad az üzleteknek, hogy megfelelő otthont találjanak a jelenleg még eladásra kínált állatoknak. A törvény értelmében a jövőben kizárólag regisztrált tenyésztőktől lehet majd legálisan háziállatot vásárolni. Sőt, az állattartók legnagyobb örömére az új rendelet azt is kimondja, hogy ezentúl a legtöbb létesítménybe, így az éttermekbe és bárokba is beengedik a háziállatokat. A törvény ugyanakkor megtiltja a vadállatok cirkuszokban való tartását, s hat hónapos türelmi időt ad a tulajoknak, hogy eleget tegyenek a jogszabályban foglaltaknak.

Kapcsolódó írásaink