Külföld

Putyin újjáéleszti a Wagner-csoportot, csak másképpen

Jöhet a Wagner 2.0, Putyin kinevezhette az új vezetőt, visszavették az irányítást

A CNN arról ír, hogy Putyin orosz elnök újjáéleszti a Wagnert, csak más formában. Az elnök a napokban találkozott a zsoldosvállalat egyik legfontosabb vezetőjével. A Kreml még pénteken közölte: Vlagyimir Putyin találkozott Andrej Trosevvel, a Wagner egyik befolyásos volt parancsnokával – írta a Mandiner.

Putyin újjáéleszti a Wagner-csoportot, csak másképpen
Andrej Trosev (jobbról) és Yunus-bek Yevkurov találkozott Putyinnal
Fotó: AFP/Pool/Mikhail Metzel

A portál szerint a találkozó után feltételezhető, hogy Trosev lesz a felelős a zsoldosokért, akik visszatértek Ukrajnába.

A CNN úgy véli, a Kreml visszavette az irányítást a Wagner-csoport felett és nemcsak Ukrajnában, hanem az egész világon.

A találkozón Putyin arra utalt, hogy Trosevnek jó kapcsolata van a Wagner harcosaival, tehát vagyis segíthet kézben tartani a szervezetet, emellett megjegyezte, hogy akik folytatják a fegyveres szolgálatot, megfelelő pénzbeli jutalmazásban fognak részesülni.

Mint fogalmazott: „olyan önkéntes katonai egységeket hoznának létre, amelyek képesek különféle harci küldetések végrehajtására – elsősorban természetesen a különleges katonai hadművelet zónájában”, vagyis Ukrajnában.

Közben kiderült:

Trosev már leszerződött az orosz védelmi minisztériummal.

Ebből arra lehet következtetni, hogy a Wagner új vezetője nem szabadúszó lesz, és a zsoldosokat is bevonják valahogyan a kormányzati struktúrába – írták.

Feltételezik: a Wagnernél a közeljövőben egyfajta kettős felosztás alakulhat ki, vagyis Trosev felügyeli az Ukrajnában harcoló Wagner-egységeket, míg Jevkurov feladata a zsoldosok egyéb régiókban zajló műveleteinek megszervezése lesz.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink