Külföld

Mateusz Morawiecki: A választók eldöntik, Lengyelország szuverén állam marad-e

Lengyelország az EU-ban akar lenni, de szuverén országként

Az október 15-i lengyel parlamenti választásokon a szavazók eldöntik, Lengyelország szuverén állam marad-e, vagy egy – európai provinciává válik – jelentette ki Mateusz Morawiecki kormányfő vasárnap a sziléziai Katowicében, a Jog és Igazságosság kongresszusán. Varsóban közben nagy ellenzéki tüntetést tartottak.

Mateusz Morawiecki: A választók eldöntik, Lengyelország szuverén állam marad-e
Mateusz Morawiecki
Fotó: NorthFoto

A kormánykoalíciót 2015 óta, két kormányzati cikluson át vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt a sziléziai Katowice sportcsarnokában tartotta meg a parlamenti választásokat megelőző utolsó nagyszabású kampánykongresszusát.

A szavazók eldöntik, Lengyelország egy „európai land, európai provincia lesz-e, vagy szuverén ország marad” – fogalmazott felszólalásában Morawiecki. Sorolta a PiS gazdasági sikereit, és azt mondta, hogy a választások Lengyelország két víziójáról szólnak: Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke lengyel, valamint Donald Tusk, a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) elnöke német víziójáról.

Azzal vádolta meg a PO-t, hogy az Európai Néppárt tagjaként minél gyorsabban akarja bevezetni a migránsok elosztását tartalmazó uniós migrációs paktumot. Felszólította a lengyeleket, hogy a választások napján rendezett népszavazáson az uniós migrációs terv ellen voksoljanak.

Morawiecki újból bírálta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szavait az ukrán gabonaexportot ellenző országokról. Hangsúlyozta: a PiS védeni fogja a lengyel mezőgazdaságot az ukrán agrooligarcháktól.

Zelenszkijnek most úgy tűnik, hogy közeli szövetségben lesz Németországgal – jelentette ki a lengyel kormányfő. Felidézte: Varsó az ukrajnai húború elejétől segített Kijevnek, miközben Németország eleinte csak 5 ezer védősisakot ajánlott fel neki. Figyelmeztetett: Berlin mindig a közép-európai országok feje felett fog megegyezést keresni a ruszkikkal.

Kaczynski a beszédében azzal vádolta Tuskot, hogy kormányzása idején gyengültek Varsó kapcsolatai az Egyesült Államokkal, a közép-európai országokkal, a visegrádi csoporttal, mert ezt elvárta tőle Németország, valamint az oroszok is. Szemére vetette, hogy tönkre akarja tenni a lengyelországi demokráciát és jogállamiságot.

A PiS elnöke stabil kormányzást ígért. Hangsúlyozta azt is: Lengyelország az EU-ban akar lenni, de szuverén országként.

A választási kampány hajrájában Varsóban vasárnap a PO kezdeményezésére ellenzéki tüntetést tartottak, amelyen az ellenzéki vezetésű varsói főpolgármesteri hivatal becslése szerint egymillióan vettek részt. A rendőrség korábban 100 ezer résztvevőről számolt be. A meneten lengyel, uniós és szivárványszínű zászlók mellett kormányellenes jelszavakat tartalmazó transzparensek voltak láthatók.

Donald Tusk a beszédében úgy ítélte meg: október 15-e után elkerülhetetlen a változás, a PO győzelme Lengyelországban. Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, a PO alelnöke a beszédében a jövőorientált Lengyelországról beszélt, amely ellenzéki győzelem esetén toleráns, sokszínű, európai és mosolygós lesz.

Megjelentek a tüntetésen az Új Baloldal (Nowa Lewica) nevű tömörülés képviselői is. Külön kampányrendezvényeket tartott vasárnap egy másik ellenzéki tömörülés, a Harmadik Út nevű koalíció, amelyet a Lengyel Parasztpárt (PSL) és a Szymon Holownia korábbi elnökjelölt által alapított Lengyelország 2050 alkot.

A szeptemberi felmérések átlaga szerint a PiS a szavazatok 37 százalékát kapná, ha most tartanák a választásokat. A PO vezette Polgári Koalíció 31 százalékra tenne szert. Bejutna a parlamentbe még a voksok 10 százalékával a nemzeti és újliberális pártok alkotta szövetség, a Konföderáció (Konfederacja), valamint az Új Baloldal (9 százalék) és a Harmadik Út (10 százalék).

Kapcsolódó írásaink