Külföld

Az olasz védelmi miniszter szerint Berlin kettős migrációs politikát folytat

Németországban választási kampány zajlik, ezért nem mindig „világos", amit mondanak

Németország Európa egyes részein megpróbálja megállítani a migrációt, miközben más határszakaszokon elősegíti az illegális bevándorlók beszállítását – írta Guido Crosetto olasz védelmi miniszter a közösségi mikroblogján vasárnap.

Az olasz védelmi miniszter szerint Berlin kettős migrációs politikát folytat
Guido Crosetto olasz védelmi miniszter
Fotó: Getty Images via AFP/Kevin Dietsch

A védelmi miniszter Olaf Scholz német kancellárnak üzent, miután Berlin bejelentette, hogy az Ausztriával, Svájccal és a Cseh Köztársasággal közös határokon szigorítja az ellenőrzést.

Guido Crosetto a bejegyzésében ironikusan „következetesnek és zseniálisnak" nevezte az intézkedést, hangsúlyozva, hogy azzal egy időben Németország nem kormányzati szervezeteket (NGO) finanszíroz, melyek a migránsokat az olaszországi partoknál teszik ki.

„A probléma Németországé, nem a miénk. Mi szolidaritást kértünk, de Scholz és a német miniszterek másképpen nyilatkoznak. A kérdés nem kizárólag Olaszországot érinti, ide Európa és az ENSZ is kell" – hangoztatta Antonio Tajani miniszterelnök-helyettes a RAI 1 közszolgálati médium vasárnap esti híradójában.

Tajani hozzátette, Németországban választási kampány zajlik, ezért „nem mindig világos, amit mondanak". Úgy vélekedett, a migránsokat, akik Németországba akarnak menni, nem Olaszországba kell szállítani.

Róma és Berlin között azt követően robbant ki vita, hogy nyilvánosságra került, a német kormány 790 ezer euró (csaknem 310 millió forint) finanszírozást adott az SOS Humanity berlini nem kormányzati szervezetnek, amely 2016 óta a Földközi-tengeren tevékeny, és az olaszországi partokra szállítja a migránsokat.

Giorgia Meloni kormányfő szeptember 25-én levélben kért magyarázatot Olaf Scholztól.

Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes, a Liga párt vezetője ellenséges magatartásról beszélt Berlin részéről.

Antonio Tajani pénteken a La Repubblica napilapban furcsának és aggasztónak nevezte, hogy az Európai Unió belügyminisztereinek a migrációs és menekültügyi csomag reformjával foglalkozó tanácsülésével egy időben hét NGO-hajó jelezte, hogy elindult Lampedusa partjai felé. A hajók közül négyet német civil szervezet működtet.

„Felteszem a kérdést, hogy a humanitárius hajók mögött nincsenek-e választási érdekek, (a németek) nem akarnak migránsokat saját városaikban" – hangoztatta Antonio Tajani. Úgy vélekedett, a központi kérdés az, hogy „migránsokat akarnak-e menteni, vagy elkerülni, hogy Németországba érkezzenek meg".

Arra szólított fel: a civil hajók abba az országba vigyék az embereket, amelyek felségjelzésével bírnak. Ez az egyetlen megoldás, annál is inkább, mivel a migránsok Olaszországból más európai államokba akarnak továbbmenni – mondta.

Kapcsolódó írásaink