Külföld

Szlovák választások: az exit pollt a Progresszívek nyerték, de a számláláson Ficóéknak állt a zászló

Szombat este háromnegyed 11-kor az utolsó szavazóhelyiséget is bezárták Pozsonyligetfalun (Petržalkában), és ezzel a kilencedik szlovákiai parlamenti választás véget ért. A szavazásra jogosultak kétharmada (66,56) járult urnákhoz. Ennél többen csak 2002-ben mentek el voksolni. Az exit pollok szerint a Progresszív Szlovákia nyert, Ficóék a második helyen állnak, a Szövetség pedig nem jutott be. A számlálás során azonban a Smer már az első pillanatban az élre került.

Szlovák választások: az exit pollt a Progresszívek nyerték, de a számláláson Ficóéknak állt a zászló
A szlovák parlament épülete
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/Daniel Kalker

A szavazatok csaknem harmadának megszámlálásánál, vasárnap éjjel két óra körül a Smer (24,60 százalék) vezet. Utána jön a Hlas (16,60 százalék), a Progresszív Szlovákia (12,88 százalék). A Szövetség 5,97 százalékon állt, s ez, valamint a Magyar Fórum és a Most – Híd várakozáson aluli szereplése azt mutatja, hogy sikeresen egyesítette a felvidéki magyar nemzetiségű választókat.

A Rober Fico fémjelezte Smer addig is magabiztosan állt az élen a pártok versenyében. A második helyet is őrizte a Smerből kiszakadt, de így is legvalószínűbb szövetségesének tartott Hlas. A nyugatias, liberális Progresszív Szlovákia csak a harmadik volt. Őket az OĽaNO, a KDH, majd a magyar párt, a Szövetség követte, és a sort az SNS, valamint a Republika zárta (5,38).

A sorrend csak a kispártok között változott időnként, de a nagykép hasonló volt. A részeredmények szerint a PS lassan, de jött fel, miközben a Smer és a Hlas időről időre gyengült. Sokáig nyitott kérdés volt, hogy „találkoznak-e”, és hogy lesz-e fordítás?

A szlovák parlamentbe egyébként 150 képviselőt küldenek a választópolgárok. A Smer potenciális szövetségese a Hlas és a Republika, utóbbiak viszonya viszont finoman szólva feszült, így a zászló mindenképpen a brüsszelita tábornak áll a szuverenistákkal szemben.

Mit mondanak az exit pollok?

A Progresszív Szlovákia (PS) nyerte a parlamenti választást a Markíza televízió exit pollja szerint. A párt az első, nem hivatalos eredmények alapján 23,5 százalékkal az első helyen áll. Őket követi a Smer 21,9 százalékkal, 12,2 százalékkal harmadik bejutó a Hlas. Negyedikként, 8 százalékkal az OLANO, az ötödik helyen 6,4 százalék áll az SaS, hatodik 6 százalékkal a Republika, az utolsó bejutó pedig a KDH 5,3 százalékkal.

A Szövetség az exit poll szerint nem jutott be a parlamentbe, a 4,3 százalékra mérte, szintén a parlamenten kívül maradhat az SNS, a Sme rodina 2,3 százalékkal is a parlamenten kívül maradhat – jelentette az Új Szó.

Hasonló eredményre jutott a Median SK. Az intézet szerint a Progresszív Szlovákia nyerte a választásokat a szavazatok 19,97 százalékával, a második a Smer (19,09 százalék), amit sorban a Hlas (11,17 százalék), az OĽaNO (9,46 százalék), a KDH (6,40 százalék), az SaS (6,37 százalék), a Republika (6,07 százalék) és az SNS (5,4 százalék) követ. A Szövetség a szavazatok 4,17 százalékát kapta.

A Focus nem százalékos, hanem mandátumbecslést közölt, de az erősorrend majdnem ugyenez: PS 42 mandátum, a Smer 40, a Hlas 22, az OLaNO 14-et, a Republika és az SaS egyaránt 11-11 és a KDH tíz. Vagyis az exit pollok szerint csak a kispártok között van némi verseny.

Kapcsolódó írásaink