Külföld

Örményország segítséget kért az Európai Uniótól a menekültek számára

A terület örmény lakossága hivatalos adatok szerint nagyjából 120 ezer

Örményország segítséget kért az Európai Uniótól a Hegyi-Karabahból érkező menekültek ellátására, akik azután hagyták el otthonukat, hogy Azerbajdzsán a múlt héten visszavette az ellenőrzést a területébe ékelődött, többségében örmény keresztények lakta szakadár terület felett – közölte az olasz miniszterelnök hivatala szombaton.

Örményország segítséget kért az Európai Uniótól a menekültek számára
Örményország segítséget kért az Európai Uniótól a menekültek számára
Fotó: AFP/Alain Jocard

A terület birtoklásáért két véres háborút is vívtak: az elsőt az 1990-es években, a Szovjetunió felbomlása után, a másodikat pedig 2020 őszén, amikor Azerbajdzsán jelentős területeket visszafoglalt az enklávéból és a környező, örmény ellenőrzés alatt álló területekből.

Amióta a múlt héten Baku „terrorellenes” hadműveletben visszafoglalta Hegyi-Karabahot, több mint százezer menekült érkezett onnan Örményországba – közölte péntek este az ENSZ Menekültügyi Főbiztosága (UNHCR). A terület örmény lakossága hivatalos adatok szerint nagyjából 120 ezer.

Örményország ideiglenes menedékhelyeket és orvosi berendezéseket kért az Európai Uniótól – áll az olasz miniszterelnök hivatalának közleményében, amely hozzátette, hogy Róma a térség helyzetének stabilizálásán munkálkodik.

Kapcsolódó írásaink