Külföld

Mégsem akkora csoda a brit harckocsi? + VIDEÓ

Úgy tűnik, hogy az ukrán hadsereg megtoldotta a brit Challenger–2 harckocsi egyes részeit, hogy az amúgy gyengébb páncélzat jobban bírja az esetleges támadásokat, olvasható a Magyar Nemzeten megjelent cikkben.

Mégsem akkora csoda a brit harckocsi? + VIDEÓ
Challenger–2
Fotó: Northfoto/PA Wire/PA Images/Ben Birchall

A 69 tonnás brit rendszernek van egy gyenge pontja, ami nem más, mint a bástyatere, ami nem is annyira meglepő, hiszen inkább védekező, mintsem támadó hadviselésre tervezték.

Védekezéskor ugyanis általában a tankok ezen része mélyen be van ásva a földbe, így kevésbé valószínű, hogy találat éri. Most azonban más a helyzet, a harckocsik támadásra kellenek, ezért az ukránok extra páncélzattal szerelték fel a brit csodatankokat.

Ezekből a Challengerekből 14-et küldtek a britek Ukrajnának, és kizárólag a kijevi 82. légi támadó dandár használja, feladata főként az egységek támogatása nagyobb távolságból, ami kiszolgáltatottá teszi, éppen ezért kellett megerősíteni a páncélzatot. A hírről beszámoló Business Insider szerint még egy gyenge pontja van a brit harckocsinak, ez pedig a lövegtorony, amely szintén minimális védelemmel rendelkezik.

Objektum doboz

A közösségi médiában szeptember elején kezdett terjedni egy videó, melyen az első – és tudomásunk szerint az egyetlen – oroszok által kilőtt Challenger–2-es látható.

Objektum doboz

A Challenger–2-es kilövése azért is kiemelten fontos, mivel 1994-es első bevetése óta még egyetlen tank sem semmisült meg harcok során – noha Irakban volt ilyenre példa, az „baráti tűz” volt. Ez többek közt alacsony gyártási számának, valamint ritka bevetésének köszönhető.

Egyes szakértők szerint a mennyiség sokkal fontosabb ezekben a harcokban, mint a minőség, és bár egy Leopard tank nem olyan jó, de négyszázat lehet venni tíz Challenger–2 árából.

Kapcsolódó írásaink