Külföld

Hegyi-Karabah: tovább emelkedett a volt szakadár területről elmenekülők száma

Péntek reggelig több mint 84 ezer belső menekült költözött át Hegyi-Karabahból Örményországba – közölte az örmény kormány sajtószolgálata.

Hegyi-Karabah: tovább emelkedett a volt szakadár területről elmenekülők száma
Örmény civilek érkeznek egy orosz katonai bázisra Sztepanakert közelében, a Hegyi-Karabah régióban
Fotó: AFP/Handout/Russian Defence Ministry

„A 6 órai (magyar idő szerint 3 órai) helyzet szerint 84 770 erőszakkal kitelepített személy lépett Örményországba Hegyi-Karabahból” – olvasható a tájékoztatásban.

Az örmény etnikumúak kivándorlása Hegyi-Karabahból a régió szeparatista kormányának múlt heti bukása után kezdődött. Csütörtökön Nikol Pasinján örmény miniszterelnök a kormány ülésén kijelentette: „A következő napokban nem maradnak örmények Hegyi-Karabahban”. A politikus egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy „cselekedjen” a Hegyi-Karabahban zajló „etnikai tisztogatás” miatt.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, de a mintegy 30 évvel ezelőtt lezajlott első hegyi-karabahi háború után a nemzetközileg el nem ismert, örmény „Hegyi-Karabahi Köztársaság” ellenőrzése alá került. Azerbajdzsán a 2020. őszi offenzívában az enklávé és az azt övező területek jelentős részét visszafoglalta, majd a múlt héten indított „terrorellenes műveletben” végleg térdre kényszerítette a szakadárokat.

Kapcsolódó írásaink