Külföld

Ukrajna elveszti egy fontos támogatóját

Az időzítés nem is lehetne rosszabb Kijev számára, hiszen a Nyugat kezd kifogyni a fegyverekből és a türelemből

Biden legfőbb katonai tanácsadójaként Milley az ukrajnai konfliktus minden fontos döntésébe beleszólt, a fegyverszállításokat és az ukrán katonák kiképzését is beleértve – írta meg a Mandiner.

Ukrajna elveszti egy fontos támogatóját
Mark Milley
Fotó: AFP/Saul Loeb

Hamarosan lejár az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökének megbízatása, Mark Milley pénteken adja át a stafétabotot Charles Brownnak, az amerikai légierő vezérkari főnökének.

Mint a Politico írja cikkében: az időzítés nem is lehetne rosszabb Kijev számára, hiszen a Nyugat kezd kifogyni a fegyverekből és a türelemből.

A lap emlékeztet: Biden legfőbb katonai tanácsadójaként Milley az ukrajnai konfliktus minden fontos döntésébe beleszólt, attól kezdve, hogy milyen fegyvereket küldjön az Egyesült Államok Kijevnek egészen odáig, hogy miképpen lehetne kiképezni az ukránokat.

Visszatekintve Milley ukrajnai válság kezelésével töltött idejére, a Politico megjegyezte, hogy a Pentagont gyakran bírálták amerikai tisztviselők, amiért állítólag nem küldött elég gyorsan fegyvereket Ukrajnába. A súrlódások a hadsereg és a külügyminisztérium között is nyilvánvalóak voltak egy név nélkül nyilatkozó magas rangú kormányzati tisztviselő szerint. „A külügy a lehetőségeket, a Védelmi Minisztérium a fenyegetéseket vizsgálja” – magyarázta a forrás. „A védelmi minisztérium emberei azt mondanák, hogy át kell gondolniuk minden egyes fegyverkezési döntés előnyeit és hátrányait, és ez a felelősség őket terheli” – tette hozzá.

Milley azzal érvelt, a célja az volt, hogy Ukrajnának az adott helyzetben szükséges fegyvereket biztosítsa, nem pedig az, hogy Kijev minden kérését elfogadja.

A döntéseket Washington saját szükségletei és a vészhelyzetek figyelembevételével is mérlegelte, különösen az „eszkalációkezelés” és az Oroszország elleni totális háború elkerülésének szükségessége tekintetében.

Kapcsolódó írásaink