Külföld

Nem tetszik az óraszámcsökkentés Burgenlandban

Új alapokra helyezte az iskoláztatási támogatást Burgenland vezetése a 2023/24-es tanévre. A sajátos nevelésű igényű gyermekek szülei azonban most az óraszámok csökkenése miatt morgolódnak.

Nem tetszik az óraszámcsökkentés Burgenlandban
Tornaóra egy speciális iskolában (képünk illusztráció)
Fotó: MH archív/Bodnár Patrícia

Panasz érkezett a szülők részéről a pedagógiai asszisztenciára Burgenlandban – hangzott el csütörtökön az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF) magyar nyelvű műsorában. Mint megtudhattuk, a pedagógiai asszisztens a sajátos nevelésű gyerekeket segíti, hogy ők is részt vehessenek a kötelező iskolai órákon. Az érintetteknek sok más mellett a fiatalok alapvető szükségleteit, például az étkezést, az ivást és a vécére járást is támogatniuk kell.

Az iskolakezdéskor néhány szülő, akinek gyermeke a Boldogasszony (Frauenkirchen) speciális iskolába járnak, a csökkentett óraszámra és a támogatás hiányára panaszkodtak. A megszólaltatottak szerint jelen helyzetben a gyerekek ellátási minősége szenved hiányt.

A pedagógiai asszisztencia valójában egy önkéntes szolgáltatás, amelyet az állam nyújt, és nincs törvényben rögzítve. A tartomány hangsúlyozta, hogy ebben a tanévben több segélyezési órát hagytak jóvá, mint az előzőben: 6704-et 537 gyermek számára, míg tavaly 5944 óra jutott 418 diáknak.

A szülők szerint azonban ez csalóka, hiszen ha összehasonlítják a számokat, akkor látható, hogy kevesebb idő jut egy fiatalra.

Kapcsolódó írásaink

Javult a fogyatékkal élő tanulók oktatása

ĀNövekedett hazánkban a fejlesztő nevelést biztosító, vagyis a sajátos nevelési igényű és fogyatékkal élő gyerekeket fogadni képes iskolák száma, emellett több lett a gyógypedagógus is – derül ki Rétvári Bence tájékoztatásából

„Minden gyermeknek joga van játszani”

ĀAz ép és a sajátos nevelési igényű gyerekek a közös tevékenység során kommunikációt is tanulnak, lehetőséget kell adni nekik arra, hogy minél több időt töltsenek együtt