Külföld

Három ember meghalt lövöldözésben és robbantásban

Három ember meghalt különböző incidensekben csütörtökre virradóra Svédországban, ahol egyre fokozódik a bűnbandák hatalmi harcát kísérő erőszak.

Három ember meghalt lövöldözésben és robbantásban
Svédországban egyre gyakoribbak a bűnbandák közötti összecsapások
Fotó: AFP/TT News Agency/Henrik Hansson

Szerda éjjel egy 18 éves férfit lőttek agyon egy stockholmi elővárosban. Néhány órával később egy férfit öltek meg és egy másikat sebesítettek meg egy lövöldözésben a fővárostól délre fekvő Jordbróban.

Csütörtök hajnalban egy húszéves nő halt meg egy robbanásban Uppsalában, Stockholmtól nyugatra. A robbantást, amely öt házat megrongált, a rendőrség gyilkosságként kezeli. Svéd médiajelentések szerint az áldozat „járulékos veszteség” volt, a célpont a szomszédos lakásban lakott.

Az SVT svéd köztévé szerint a két halálos kimenetelű lövöldözéssel szeptember eleje óta tizenegyre nőtt a lőfegyverrel elkövetett erőszakcselekmények halálos áldozatainak a száma. 2016 óta, amióta a rendőrség ezeket az adatokat regisztrálja, ez volt a legvéresebb hónap Svédországban.

Egyelőre nem tudni, hogy a lövöldözések és a robbantás kapcsolatban álltak-e egymással, de svéd médiajelentések szerint a három gyilkosság közül legalább kettő a bandaháborúkkal kapcsolatos.

Gunnar Strömmer svéd igazságügy-miniszter csütörtökön a TV4 svéd televíziónak adott interjúban „mélységesen tragikus fejleménynek” nevezte a történteket. Hozzátette: megérti, hogy az emberek haragot, félelmet és szomorúságot éreznek.

Jelentések szerint két – egy Törökországban élő török–svéd állampolgár vezette banda, illetve a volt helyettese irányította bűnszervezet – harcol az illegális kábítószer- és fegyverpiac birtoklásáért.

A jordbrói lövöldözéssel kapcsolatban bűnrészeséggel vádolt négy embert vettek őrizetbe. Az uppsalai robbantás kapcsán két ember került rács mögé.

Andrew Thornberg rendőrfőnök kijelentette, hogy a bandaháború komoly fenyegetést jelent a gyakran az alacsony bűnözési arányszámok miatt biztonságosnak tekintett 10 millió lakosú ország számára. A rendőrség 30 ezerre becsüli a szervezett bűnbandák tagjainak, illetve a bandákhoz más módon kötődő személyek számát.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Szociáldemokrata Párt felszólította a kormányt csütörtökön, hogy bizonyos közbiztonsági feladatok ellátását bízza a hadseregre, hogy a rendőrség jobban koncentrálhassa erőit a szervezett bűnözés elleni harcra. Az igazságügy-miniszter szerint a kormány kész megerősíteni a rendőrséget, de a katonaságot egyelőre nem akarják bevonni a probléma megoldásába.

Nem sokkal később a svéd miniszterelnök bejelentette, hogy péntekre tanácskozásra hívta a fegyveres erők parancsnokát és a rendőrfőnököt, hogy felvázolják a lehetőségeket, hogy a katonák miként segíthetik a rendfenntartó szolgálatok munkáját a bűnszervezetekkel szemben.

„Nehéz idők ezek Svédország számára. Egy 25 éves nő tegnap, egy teljesen átlagos estén lefeküdt aludni, de sosem ébredt már fel” - hangsúlyozta Ulf Kristersson kormányfő az uppsalai áldozatra utalva televízióban közvetített beszédében. „Le fogjuk vadászni és le fogjuk győzni a bandákat” – húzta alá.

„Felelőtlen bevándorlási politika és csődöt vallott integráció hozott el minket ideáig” – emelte ki Kristersson.

Kapcsolódó írásaink