Külföld

Belga menekültügyi államtitkár: A munkavállaló menedékkérőknek hozzá kell járulniuk elhelyezési költségeikhez

A menedékkérőktől kért járulékot a jövedelmükhöz igazítják majd

A munkát vállaló menedékkérőknek hamarosan pénzügyi hozzájárulást kell fizetniük a befogadóközpontokban való tartózkodásukért – jelentette be Nicole de Moor menekültügyekért és migrációért felelős belga szövetségi államtitkár csütörtöki sajtóközleményében.

Belga menekültügyi államtitkár: A munkavállaló menedékkérőknek hozzá kell járulniuk elhelyezési költségeikhez
Nicole de Moor menekültügyekért és migrációért felelős belga szövetségi államtitkár
Fotó: ERIC LALMAND / BELGA / AFP

A sajtóközlemény szerint 2011 óta jogszabály rendelkezik arról a lehetőségről, hogy a belga állam kötelezheti a dolgozó menedékkérőket, hogy járuljanak hozzá elhelyezési költségeikhez.

„A korábbi kormányoknak nem sikerült ezt a rendszert a gyakorlatban is működőképessé tenniük, ami részben az ellenőrzések hiányának köszönhető" – olvasható a közleményben.

Az államtitkár hangsúlyozta: „Úgy tisztességes, hogy a saját jövedelemmel rendelkező menedékkérők hozzájáruljanak elhelyezési és eltartási költségeikhez. Észszerű hozzájárulást kérünk, és ezzel továbbra is munkára ösztönözzük a menedékkérőket. Már jó ideje szilárdan elkötelezett vagyok amellett, hogy a menedékkérők aktivak legyenek a munkaerőpiacon".

De Moor új rendelete az állami menekültügyi ügynökség és a társadalombiztosítási intézmények koordinációjáért felelős központ közötti együttműködést írja elő a dolgozó menedékkérőkre vonatkozó adatok cseréje érdekében.

Az államtitkárság tervei szerint a menedékkérőktől kért járulékot a jövedelmükhöz igazítják majd. Havi nettó 265 euró alatti kereset után nem kérnek hozzájárulást. A havi nettó 265 és 1000 euró között kereső menedékkérők esetében 35 százalékos, havi 1500 euró feletti kereset esetén 50 százalékos lenne a kifizetendő összeg aránya.

A menedékkérőket arra ösztönzik, hogy jövedelmükről maguk nyilatkozzanak abban a befogadóközpontban, ahol tartózkodnak. Ha ezt elmulasztják, magasabb hozzájárulást kell majd fizetniük.

A bejelentett intézkedést a pénteki minisztertanácsi ülésen vitatják meg.

Kapcsolódó írásaink