Külföld

Zaharova: Brit és amerikai segítséggel történt a Szevasztopol elleni támadás

A Szevasztopol elleni pénteki támadást az ukrán hadsereg amerikai és brit szakemberekkel szoros koordinációban hajtotta végre – jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján, olvasható az Oroszhirek.hu-n.

Zaharova: Brit és amerikai segítséggel történt a Szevasztopol elleni támadás
A Planet Labs PBC által 2023. szeptember 23-án közzétett kézi műholdképen Szevasztopol városának légi képe látható, miután 2023. szeptember 22-én rakétatámadás érte Moszkva fekete-tengeri flottájának főhadiszállását
Fotó: Planet Labs PBC / AFP

„Szeptember 22-én ismét támadás érte Szevasztopolt, és a legcsekélyebb kétség sem férhet hozzá, hogy a támadást nyugati hírszerzési eszközök, a NATO műholdas berendezései és felderítő repülőgépek felhasználásával tervezték meg előre, és az amerikai és brit hírszerző szolgálatok támogatásával és a velük való szoros koordinációban hajtották végre” – mondta Zaharova.

Marija Zaharova szerint a szeptember 22-i Szevasztopolt érő ukrán támadásban részt vettek a nyugati hírszerzési eszközök, és azt az amerikai és brit hírszerző szolgálatok támogatásával és a velük való szoros koordinációban hajtották végre
Marija Zaharova szerint a szeptember 22-i, Szevasztopolt érő ukrán támadásban részt vettek a nyugati hírszerzési eszközök, és azt az amerikai és brit hírszerző szolgálatok támogatásával és a velük való szoros koordinációban hajtották végre
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Sefa Karacan

Az orosz védelmi tárca szerint az orosz légvédelem öt rakétát lőtt le, de a csapásban megsérült az orosz Fekete-tengeri Flotta történelmi főhadiszállásának épülete, egy katona pedig eltűnt. Ukrán katonai források a támadással kapcsolatban halálhírét keltették Viktor Szokolov tengernagynak, a flotta parancsnokának, akiről ezt követően több videófelvétel is megjelent az orosz médiában, bizonyítandó, hogy él.

A külügyi szóvivő szerdán bejelentette: Moszkva vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy Nagy-Britannia és titkosszolgálatai milyen szerepet játszottak tavaly márciusban az ukrajnai Bucsa városában történt „oroszellenes provokációban”.

Rámutatott, hogy Oroszországnak annak ellenére sem sikerült megszereznie a bucsai áldozatoknak mondott személyek névsorát, hogy az ügyben az orosz külügyminiszter személyesen kérte az ENSZ főtitkárának segítségét. Emlékeztetett arra, hogy Nagy-Britannia tavaly áprilisban, az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnökeként megtagadta, hogy összehívjon egy tanácsülést a bucsai eseményekkel kapcsolatban.

Zaharova azzal vádolta Nagy-Britanniát, hogy a történtekben közvetlenül részt vett, és azt mondta: brit elemzőközpontok, pr-ügynökségek és ezek álcája alatt a brit szakszolgálatok szerepet játszanak a kijevi rezsim dezinformációs kampányaiban.

A szóvivő szerint alaptalanok azok az Oroszországgal szemben megfogalmazott vádak, amelyeket a világszervezetnek az ukrajnai eseményeket vizsgáló „független nemzetközi bizottsága” fogalmazott meg hétfőn az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén ismertetett jelentésében. Zaharova azt mondta, a bizottság következtetései az orosz fegyveres erők állítólagos bűncselekményeiről áldozatnak és szemtanúnak beállított, véletlenszerűen kiválasztott emberek megalapozatlan beszámolóin alapulnak. Álláspontja szerint a jelentés megerősítette, hogy a 2022 márciusában felállított testület politikai megbízás alapján, elfogult és korrupt módon fejti ki tevékenységét.

Az orosz külügyminisztérium szerdán közölte, hogy ellenintézkedésként Moszkva újabb 23 brit állampolgárt vett fel nagy-britannia katonai és politikai intézményei, valamint újságírói és tudományos közösségének képviselői közül az Oroszországba való beutazástól eltiltottak listájára.

Szerepel köztük mások mellett – ukrán katonák brit területen való kiképzése miatt – Tony Radakin tengernagy, a brit fegyveres erők vezérkari főnöke, Madeleine Alessandri, a brit Közös Hírszerzési Bizottság elnöke, aki szerepet vállal London ukrajnai stratégiájának kialakításában és Cressida Hogg, a BAE Systems hadiipari vállalat igazgatótanácsának elnöke. A korlátozás vonatkozik a brit pszichológiai központok azon munkatársaira is, akik részt vesznek az Oroszország elleni fellépéshez szükséges információk gyűjtésében és elemzésében. Ezen intézmények közé tartozik a Védelmi Tanulmányok Királyi Intézete, a Henry Jackson Alapítvány és a Civitas Kutatóintézet.

Az orosz külügyminisztérium szerint „London ellenséges lépéseire válaszul folytatódik a munka a tiltólista bővítésén”.

Kapcsolódó írásaink