Külföld

The Guardian: Ukrajna felajánlotta, hogy csapást mér Iránra és Szíriára, ha kap hozzá fegyvert

Június óta 83 000 embert vesztett a Zaporizzsja és Donyeck melletti orosz védelmi vonalak áttörésére tett sikertelen erőfeszítései során

A The Guardian által látott dokumentum szerint az ukrán kormány a múlt hónapban sürgette nyugati támogatóit, hogy hajtsanak végre rakétacsapásokat iráni és szíriai dróngyárak ellen, és felajánlotta, hogy maga indítja el a támadásokat, ha megkapja az ehhez szükséges fegyvereket – írta meg az oroszhirek.hu.

The Guardian: Ukrajna felajánlotta, hogy csapást mér Iránra és Szíriára, ha kap hozzá fegyvert
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A szóban forgó dokumentumot ukrán tisztviselők augusztusban adták át a G7-országoknak – jelentette a brit lap szerdán. Ebben az ukránok azt állították, hogy az orosz erők által használt kamikazedrónokat iráni gyártók építik Iránban és Szíriában, és nyugati alkatrészeket is tartalmaznak.

Kijev azt állítja, hogy Oroszország iráni gyártmányú Shahed–131 és Shahed–136 típusú drónokat használ, és ezek 51, illetve 57 nyugati gyártmányú alkatrészt tartalmaznak.

„A gyártók között vannak olyan cégek, amelyek székhelye a szankciós koalíció országaiban van: az Egyesült Államokban, Svájcban, Hollandiában, Németországban, Kanadában, Japánban és Lengyelországban” – áll az állítólagos dokumentumban.

Moszkva tagadja, hogy iráni drónokat használna, és kitart amellett, hogy az ukrán katonai és infrastrukturális célpontokra indított, Shahed-szerű légi járműveket Oroszországban tervezték és gyártották.

A The Guardian szerint a jelentés „rakétacsapásokat javasolt ezen UAV-ok iráni és szíriai gyártóüzemeire, valamint egy potenciális oroszországi gyártóüzemre”.

„A fentieket az ukrán védelmi erők hajthatják végre, ha a partnerek biztosítják a megsemmisítéshez szükséges eszközöket” – folytatódik a dokumentum.

Bár Izrael időnként katonai gyárakat támad Szíriában, és széles körben úgy vélik, hogy a hasonló támadások mögött áll Iránban, nagyon valószínűtlen, hogy az USA vagy szövetségesei fontolóra vennének egy Irán elleni közvetlen támadást. Hasonlóképpen valószínűtlen, hogy Ukrajna megkapná az ilyen művelethez szükséges nagy hatótávolságú rakétákat, tekintve, hogy az Egyesült Államok még azzal kapcsolatban is fenntartásait fejezte ki, hogy Kijevet olyan rakétákkal lássa el, amelyek képesek Oroszországon belüli célpontok támadására.

Emellett Moszkva azt állítja, hogy Ukrajna június óta 83 000 embert vesztett a Zaporizzsja és Donyeck melletti orosz védelmi vonalak áttörésére tett sikertelen erőfeszítései során. A veszteségek növekedésével rendkívül csekély az esélye annak, hogy Ukrajna képes lesz 1500 kilométer távolságban harcolni az idegen erőkkel.

Kapcsolódó írásaink