Külföld

Trudeau bocsánatot kért a náci veterán méltatása miatt

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szerdán bocsánatot kért, amiért a volt házelnök az egykor a nácik oldalán harcoló ukrán veteránt méltatott az ottawai parlamentben.

Trudeau bocsánatot kért a náci veterán méltatása miatt
Volodimir Zelenszkij és Justin Trudeau
Fotó: AFP/Dave Chan

Trudeau hangsúlyozta, különösen azt sajnálja, hogy mindez kellemetlen helyzetbe hozta Volodimir Zelenszkijt. Hozzáfűzte, hogy diplomáciai csatornákon keresztül már a napokban bocsánatot kért az ukrán elnöktől és Ukrajnától.
„Ez olyan hiba volt, amely mélységesen megszégyenítette a parlamentet és Kanadát” - jelentette ki Trudeau. „Mindannyian, akik pénteken jelen voltunk a házban, mélységesen sajnáljuk, hogy állva tapsoltunk, még akkor is, ha nem voltunk tudatában a kontextusnak” - mondta a miniszterelnök hozzátéve, hogy fel fog szólalni a törvényhozás alsóházában, hogy „a parlament őszinte bocsánatát kérje a történtekért”.

Anthony Rota volt kanadai házelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kanadai látogatása alatt „ukrán hősként, kanadai hősként” ünnepelte a parlament előtt pénteken a teremben jelen levő, 98 éves Jaroslav Hunkát, és „megköszönte a szolgálatait”. A képviselők kétszer is állva tapsoltak a parlamenti ülésterem karzatán tisztelgő ukrán veteránnak.

Utólag derült ki, hogy Hunka a második világháború alatt az Első Ukrán Hadosztály tagja volt. Ez a hadosztály a Waffen-SS Galíciai Hadosztály és a 14. Waffen SS-hadosztály néven is ismert volt, önkéntes egységként működött a nácik parancsnoksága alatt. A Simon Wiesenthal Központ Barátai nevű emberi jogi szervezet szerint az Első Ukrán Hadosztály „ártatlan civilek elleni tömeggyilkosságok elkövetésében vett részt”.

A történtek nyomán Rota időközben lemondott tisztségéről, felelősséget vállalva az incidensért.

Kapcsolódó írásaink