Külföld

Most Varsó ellenzéki polgármestere kezdte el bírálni az ukrán elnököt

A két ország közötti kapcsolatok megromlottak, miután Varsó nem volt hajlandó feloldani az ukrán gabonára vonatkozó tilalmat

Rafal Trzaskowski, Varsó polgármestere kijelentette, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legutóbbi megjegyzései, amelyek a lengyel szolidaritás hiányára utaltak, nem voltak helyénvalóak. Lengyelország, Kijev egyik leghűségesebb szövetségese, elkeseredett vitába keveredett olcsó silány minőségű ukrán gabona miatt – írta meg az oroszhirek.hu.

Most Varsó ellenzéki polgármestere kezdte el bírálni az ukrán elnököt
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A lengyel Polsat műsorszolgáltatónak adott, hétfőn megjelent interjújában Trzaskowski úgy fogalmazott, hogy az ukrán elnök múlt kedden New Yorkban, az ENSZ közgyűlésén elhangzott beszéde „nagyon szomorú helyzetet” teremtett. Hozzátette, hogy „természetesen Zelenszkij túlzásba esett”, és „elragadtatta magát” a Lengyelországgal szembeni, burkolt bírálatában.

A polgármester, aki a kormányzó Jog és Igazságosság párttal szemben ellenzékben álló Polgári Platform párt tagja, azt is bírálta, ahogyan a lengyel kormány kezelte a viszályt. Trzaskowski szerint az ügyet csendben kellett volna kezelni, de úgy véli, hogy a kormány a nyilvános eszkaláció útját választotta abban a reményben, hogy több szavazatot szerez a jövő hónapban esedékes parlamenti választások előtt.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök múlt pénteken Swidnik városában támogatóihoz szólva figyelmeztette Zelenszkijt, hogy soha többé „ne sértegesse a lengyeleket, ahogyan azt nemrég tette az ENSZ-ben tartott beszédében”.

Az ukrán államfő ENSZ-beszédében azt állította, hogy „egyes európai barátaink politikai színházban játsszák el a szolidaritást, és a gabona kérdését thrillerré változtatják”.

Varsó gyorsan reagált a megjegyzésre, és bekérette az ukrán nagykövetet.

A két ország közötti kapcsolatok megromlottak, miután Varsó nem volt hajlandó feloldani az ukrán gabonára vonatkozó tilalmat, arra hivatkozva, hogy meg kell védeni saját gazdáit a szomszédból érkező olcsó, rossz minőségű terményektől. Kijev viszont panaszt nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez, kitartva amellett, hogy a Lengyelország által bevezetett korlátozások törvénytelenek.

A szakadás miatt Morawiecki a hónap elején kijelentette, hogy Varsó nem szállít többé fegyvereket Ukrajnának. Az ország elnöke, Andrzej Duda később enyhített az üzeneten, mondván, hogy Kijev továbbra is számíthat arra, hogy a lengyel készletekből kap elavult fegyvereket.

Kapcsolódó írásaink