Külföld

Macron előáll az árampiaci Frexittel?

Teljes patthelyzet állt elő az árampiaci egyeztetéseken

„Vissza fogjuk venni az irányítást az áram ára felett!” – mondta Emmanuel Macron hétfőn az Ökológiai Tervezési Tanács előtt. A francia közvélemény formálói közül erre sokan felkapták a fejüket: a „visszavesszük az irányítást” ugyanis a Brexit híres jelszava volt, amellyel Boris Johnson akkori miniszterelnök irányt adott a merész kezdeményezésnek – írta meg a hirado.hu.

Macron előáll az árampiaci Frexittel?
Macron
Fotó: RAPHAEL LAFARGUE / POOL / AFP

A Brexit-szlogen társítása a francia energiaprojekttel, s mindez a köztársasági elnök szájából, váratlan fordulatként hatott: „Macron előáll az árampiaci Frexittel?” – tette fel a kérdést a Le Figaro szerdai lapszáma. A kérdés hátterében az a francia koncepció húzódik meg, hogy Párizs eldöntötte: nemzeti hatáskörben dolgoz ki szabályozást a franciaországi villamosenergia-piacra vonatkozóan, anélkül, hogy megvárná a témáról folytatott európai viták végét.

Objektum doboz

Berlin bajuszt akasztott Párizzsal

Ez egy övön aluli ütés, már a második azóta, hogy Franciaország májusban blokkolta a „Red3” európai irányelvet a megújuló energiákról – ezt akkor azzal a felkiáltással tették, hogy az atomenergiának is helyet kell kapnia a hidrogéntermelésben – véli a Le Figaro.

Két éve megrekedt az unión belül a villamosenergia-piac reformjáról szóló európai vita.

A választóvonal a nukleáris energia kérdése mentén húzódik meg – emeli ki a konzervatív lap.

Az Európai Tanács az ügyben két részre szakadt: Berlin Párizzsal szemben foglal állást, míg az Európai Bizottság kompromisszumos javaslatot terjesztett elő, amely Franciaország számára elfogadható.

Objektum doboz

Az Európai Parlament ugyanakkor ellenáll a francia törekvésnek.

Patthelyzet

Franciaország azt akarja elérni, hogy az általa működtetett 56 reaktor teljesítményét az állam által meghatározott szabályok szerint értékesíthesse, s az elektromos szféra ne legyen kitéve a piaci erőknek.

Párizs tehát azt szeretné, ha a nemzeti energiacég, az EDF a termelési költségekhez közeli áron adhatná el a villamos energiát a francia vállalkozásoknak és háztartásoknak, nem pedig olyan árakon, amelyeket például a gázárakhoz indexálnak. Utóbbi esetben ugyanis, ha más nem, az áringadozás jelenthet kockázatot.

Mi lehet a francia törekvéseket gátló, erőteljes német ellenállás mögött? – találgat a Le Figaro. Berlin a francia atomenergiát teszi bűnbakká az energetikai patthelyzet és a német kormánykoalíció politikai csődje, „infarktusos állapota” miatt? Vagy a Rajna túloldalán valóban attól tartanak, hogy Franciaország az atomenergia versenyképessége okán hatalmas ipari beruházásokat vonzhat magához?

Teljes patthelyzet állt elő az árampiaci egyeztetéseken – összegzi a lap a kialakult helyzetet, rámutatva: Franciaország most bekeményített, nyilvánosan egy „nukleáris vörös vonalról” beszél.

Nem véletlen, hogy Macron most tette le az adut a francia „árampiaci kivonulást” is meglebegtető kijelentésével: a francia köztársasági elnök október 9-10-én Olaf Scholz német kancellárhoz látogat Hamburgba, majd október 17-én ül össze az Európai Tanács, hogy az energiaügyről tárgyaljon.

Azzal, hogy az Elysée-palota vállalja a kockázatot, és saját útját járja az energia értékesítése terén, akár rögtön ki is húzhatja a szőnyeget az ellenzék alól – fűzi hozzá a Le Figaro, hozzátéve, hogy még több mint nyolc hónap van hátra az európai parlamenti választásokig. Az atomenergia ügye megér egy 49.3-as kímélést – véli a lap, emlékeztetve arra a váratlan húzásra, amikor Macron erre az elhíresült törvénycikkre hivatkozva verte keresztül a nyugdíjreformot.

Kapcsolódó írásaink

Elon Muskkal találkozott Novák Katalin

ĀElon Musk nem tudott eljönni a Budapesti Demográfiai Csúcsra, most Texasban pótoljuk a találkozót, részletek holnap – írta közösségi oldalán a köztársasági elnök