Külföld

Egy éve robbant fel az Északi Áramlat

És még mindig nem tudni, ki tette

Nem mondhatni, hogy különösebben megemlékezett volna a világsajtó az egy évvel ezelőtti, geopolitikai jelentőségű incidensről, ami elvágta egymástól Németországot és Oroszországot – írja a mandiner.hu.

Egy éve robbant fel az Északi Áramlat
Gázszivárgás a tenger alatti vezetékből
Fotó: AFP/Svéd parti őrség

Mint ismeretes, egy évvel ezelőtt robbanás történt a Balti-tenger mélyén húzódó Északi Áramlat vezetéken. Az Oroszország és Németország közötti gázvezeték a két ország több évtizedes energiapolitikai együttműködésének, ezen belül a német ipar és lakosság kedvező árú orosz földgázzal való ellátásának az alapja volt.

2022. szeptember 26-án az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 vezetékekben visszaesett a nyomás, majdnem nullára, három, ismeretlen eredetű robbanás miatt, aminek következtében

a négyből három vezeték teljesen használhatatlan lett.

Másnap megnyitották az ehhez képest pontosan keresztirányú, új balti vezetéket Lengyelország felé, Dánián keresztül, az Europipe II vezetékből.

Az Egyesült Államok részéről már régóta figyelmeztettek a német-orosz energiapolitikai és gazdasági összefonódás veszélyeire. Kifejezetten az Északi Áramlat kapcsán Joe Biden amerikai elnök is megszólalt, méghozzá Olaf Scholz német kancellár társaságában.

Biden egy 2022. február 7-ei, néhány héttel az ukrajnai háború kezdete előtti sajtótájékoztatón – amit egyébként éppen Olaf Scholz német kancellárral együtt tartott – az Északi Áramlat „végét” ígérte orosz támadás esetén, egy újságírói kérdés nyomán.

Joe Biden: – Ha Németország... Ha Oroszország inváziót indít, tankok és katonák lépnek át Ukrajna határán, nem lesz többé Északi Áramlat-2. Véget fogunk vetni neki.

Újságíró: – Hogyan csinálnák ezt pontosan? Hiszen a projekt Németország felügyelete alatt áll.

Joe Biden: – Ígérem, hogy képesek leszünk rá.

Egy év telt el a robbanás óta, de még mindig nincs bizonyított felelőse a történteknek. Mind Németország, mind a szomszédos északi országok, Dánia és Svédország vizsgálják a történteket, de nem mondhatni, hogy gyors és látványos eredményeket hozott volna eddig a nyomozás.

Megszólalt viszont akkoriban Radoslaw Sikorski volt lengyel külügyminiszter, aki egyébként Anne Applebaum történész férje. A robbanás után nem sokkal közzétett Twitter-posztjaiban a következőket írta: „Lengyelül mi csak úgy mondjuk: kis dolog, de annál nagyobb öröm.”

Másik Twitter-profilján pedig a politikus további négy, ezzel kapcsolatos beírása volt olvasható: „Ez Ukrajna és Lengyelország miatt van. Szép munka."

Sikorski egy elhíresült, később törölt angol nyelvű posztjában a robbanást azzal kommentálta: „Thank you, USA”.

A robbantás óta két nagy port felvert elmélet látott napvilágot.

Seymour Hersh veterán amerikai oknyomozó újságíró névtelen kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta: az Egyesült Államok és Norvégia követte el a robbantást. Az elmélet leírása mellé nem publikált közvetlen bizonyítékokat.

Egy másik nagyszabású elméletet pedig a német Spiegel közölt néhány héttel ezelőtt. A politikai krimikbe vagy akciófilmekbe illő, nagy részletességgel megírt történetet lefordítva lapunk is közölte. Eszerint egy ukrajnai kötődésű csapat követte el a robbantást, amelyet egy német kikötőből kölcsönzött kis vitorlás segítségével vittek véghez.

Kapcsolódó írásaink