Külföld

Az USA korrupcióellenes reformok listáját adta át Ukrajnának, amelytől a jövőbeni támogatás függhet

Amerikai tisztviselők egy listát terjesztettek be az Ukrajnának szánt „kiemelt reformokról”, amely arra utal, hogy a jövőbeni támogatás attól függhet, hogy az ukrán kormány teljesíti-e azokat. A Fehér Ház által kiküldött dokumentumot a jelentések szerint megosztották az ukrán háborús erőfeszítések támogatóival, olvasható az Oroszhirek.hu-n megjelent cikkben.

Az USA korrupcióellenes reformok listáját adta át Ukrajnának, amelytől a jövőbeni támogatás függhet
Volodimir Zelenszkij és Joe Biden. Amerikai tisztviselők egy listát terjesztettek be az Ukrajnának szánt „kiemelt reformokról”
Fotó: AFP/Jim Watson

Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége hétfői nyilatkozatában megerősítette, hogy „a kiemelt reformok javasolt listáját” rendelkezésre bocsátották, amelyet „megvitatásra és visszajelzésre” szántak az ukrán tisztviselők és más lehetséges adományozóknak.

„Ezt a listát az ukrán kormánnyal és a kulcsfontosságú partnerekkel történő konzultáció alapjaként bocsátottuk rendelkezésre az Ukrajnának és az Európába való integrációra irányuló erőfeszítéseihez nyújtott tartós támogatásunk részeként, amelyet az Egyesült Államok határozottan támogat” – tette hozzá a nagykövetség. A továbbiakban Joe Biden elnök korábbi megjegyzéseit idézték, miszerint kormánya „támogatja a korrupció elleni küzdelmet célzó reformokat” Ukrajnában.

A nagykövetségi közleményt azután adták ki, hogy az ukrán média megszerezte a javasolt intézkedések listájának másolatát, és egyes hírügynökségek azt állították, hogy Kijevnek végre kell hajtania a reformokat ahhoz, „hogy a jövőben támogatást kapjon”.

A dokumentum szerint az amerikai tisztviselők a reformokat sürgősségük alapján kategorizálták, egyeseket „0–3 hónapos prioritásként” jelöltek meg, míg másokat várhatóan hosszabb idő alatt, akár 18 hónap múlva hajtanak végre.

A LEGKÖZVETLENEBB INTÉZKEDÉSEK KÖZÉ TARTOZNAK AZ UKRÁN KÜLÖNLEGES KORRUPCIÓELLENES ÜGYÉSZSÉG MEGERŐSÍTÉSÉT CÉLZÓ INTÉZKEDÉSEK, VALAMINT A KÜLÖNÁLLÓ UKRÁN NEMZETI KORRUPCIÓELLENES HIVATAL SZEMÉLYZETÉNEK MEGERŐSÍTÉSE.

A hosszabb távú célok között számos igazságügyi és gazdasági reform szerepel, például az ország gáz- és villamosenergia-tarifáinak „liberalizálása”.

A dokumentum emellett az ukrán védelmi minisztérium átalakítására szólított fel, hogy az megfeleljen a „NATO átláthatósági normáinak”, valamint a hadsereg beszerzési folyamatának újratervezésére.

Biden elnök, bár több milliárdos katonai támogatást hagyott jóvá Kijevnek, többször felszólított az ukrajnai „korrupció” visszaszorítására, a Pentagon pedig nemrég egy különleges megfigyelőcsoportot indított, amely a Moszkvával folytatott harcok tavalyi kirobbanása óta először követi nyomon a fegyverek áramlását a helyszínen.

A kongresszus republikánus képviselői részletesebb elszámolást követeltek az Ukrajnának 2022 februárja óta nyújtott amerikai támogatásról, és a törvényhozók egy csoportja a héten levelet írt a Fehér Háznak, amelyben konkrét számadatokat kértek. Úgy tűnik, az ukrán közvélemény is hasonlóan aggódik a hivatali korrupció miatt: a helyi szervezetek által nemrégiben végzett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezett ukrán felnőttek 78 százaléka úgy véli, hogy elnökük, Volodimir Zelenszkij „közvetlenül felelős” a kormányzati korrupcióért.

Kapcsolódó írásaink