Külföld

Az Egyesült Államok felfüggeszti a gaboni segélyek egy részét a puccs miatt

A Brice Oligui Nguema tábornok vezette katonatisztek augusztus 30-án vették át a hatalmat

Az Egyesült Államok szünetelteti a Gabon számára nyújtott segélyprogramok egy részét a közép-afrikai országban történt puccs miatt – jelentette be Antony Blinken amerikai külügyminiszter helyi idő szerint kedden.

Az Egyesült Államok felfüggeszti a gaboni segélyek egy részét a puccs miatt
Antony Blinken amerikai külügyminiszter
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Celal Gunes

Blinken szerint Washington vizsgálja „az ország hadseregének tagjai által végrehajtott, alkotmányellenes beavatkozást”.

„Ez az ideiglenes intézkedés (a segélyek felfüggesztése) összhangban van a Közép-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECCAS), az Afrikai Unió és más nemzetközi partnerek által tett lépésekkel, és folytatódik, amíg ellenőrizzük a tényeket a helyszínen” – mondta az amerikai külügyminiszter.

„Folytatjuk az amerikai kormányzat operatív tevékenységét Gabonban, beleértve a diplomáciai és konzuli műveleteket, amelyek támogatják az amerikai állampolgárokat” – tette hozzá Blinken.

Az ECCAS szeptember elején felfüggesztette Gabon tagságát a csoportban, határozottan elítélte a gaboni katonai hatalomátvételt, és az alkotmányos rend haladéktalan helyreállítását követelte.

Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, Egyenlítői-Guinea elnöke úgy fogalmazott, hogy Gabon veszélyessé vált a többi ECCAS-tag békéjére, biztonságára, illetve stabilitására nézve.

Gabonban a Brice Oligui Nguema tábornok vezette katonatisztek augusztus 30-án vették át a hatalmat, néhány perccel azután, hogy kiderült: az akkori elnök, Ali Bongo Ondimba harmadszor is nyert az elnökválasztáson. A puccsisták semmissé nyilvánították az augusztus 26-i választások szerintük „nem hiteles” eredményét, és azzal indokolták döntésüket, hogy a békét csak úgy tudják biztosítani, ha felszámolják a jelenlegi rezsim hatalmát.

A Bongo család 56 éves uralmának véget vető államcsíny hírét ujjongó tömeg fogadta a főváros, Libreville utcáin, de a nemzetközi közösség elítélte a puccsot.

Nguema tábornok szeptember elején letette a hivatali esküt, így ő lett az afrikai ország ideiglenes elnöke.

Kapcsolódó írásaink