Külföld

A lengyel agrárminiszter felszólította Ukrajnát, vonja vissza a WTO-hoz benyújtott panaszát

A következő napokban Ukrajna, Lengyelország és Litvánia mezőgazdasági miniszterei háromoldalú találkozót tartanak

Robert Telus lengyel mezőgazdasági miniszter ukrán kollégájával, Mikola Szolszkijjal folyatott szerdai online megbeszélésén arra szólította fel Kijevet, hogy vonja vissza az ukrajnai gabonaimportra vonatkozó varsói embargó miatt a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) benyújtott panaszát.

A lengyel agrárminiszter felszólította Ukrajnát, vonja vissza a WTO-hoz benyújtott panaszát
A lengyel agrárminiszter felszólította Ukrajnát, vonja vissza a WTO-hoz benyújtott panaszát
Fotó: AFP / KENZO TRIBOUILLARD

„A gabonát illetően szilárd az álláspontunk. Ukrajnából származó gabona nem léphet be a lengyel piacra. Ez a panasz alaptalan” – idézte a lengyel PAP hírügynökség Telust.

Az ukrán agrártárca a honlapján közzétett közleményében azt írta, hogy megvitatták a Lengyelországba irányuló mezőgazdasági exportra vonatkozó ukrán cselekvési tervet is, különös tekintettel az ukrán kormánynak a mezőgazdasági vállalkozói engedélyek kiadására vonatkozó új eljárására. Megállapodtak, hogy egy hét múlva ismét visszatérnek erre a kérdésre.

Szolszkij emellett közölte, hogy a következő napokban Ukrajna, Lengyelország és Litvánia mezőgazdasági miniszterei háromoldalú találkozót tartanak az állategészségügyi ellenőrzések átadásáról az export célországnak a Lengyelországon keresztüli tranzit javítása érdekében. Az ukrán agrárminiszter kifejtette, hogy hasonló eljárásról kell megállapodni a Németországba irányuló mezőgazdasági termékek lengyel területen keresztüli tranzitjára vonatkozóan is. Emlékeztetett arra, hogy augusztusban egy ilyen ellenőrzési mechanizmusról született megállapodás Magyarországgal és Szlovákiával.

Kapcsolódó írásaink