Külföld

Oroszországba látogatott Halifa Haftar líbiai hadúr

Oroszországba látogatott Halifa Haftar kelet-líbiai hadúr, a Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) parancsnoka – közölte kedden az MTI az LNH Facebook-oldala alapján.

Oroszországba látogatott Halifa Haftar líbiai hadúr
Haftar tábornok és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter
Fotó: AFP/Russian Foreign Ministry

„Az Oroszországi Föderáció meghívása alapján... Halifa Abu al-Kászem Haftar tábornagy ma, 2023. szeptember 26-án kedden Oroszországba látogatott” – áll a közleményben.

A tájékoztatás szerint a látogatás során Haftar orosz tisztségviselőkkel megvitatta a líbiai helyzet fejleményeit. Ezenfelül a felek megbeszélték „a kétoldalú kapcsolatokat, illetve azok erősítésének és fejlesztésének lehetőségeit, valamint a kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdéseket”.

Korábban az al-Marszad című líbiai lap beszámolt Haftar egy rövid moszkvai munkalátogatásáról. A lap értesülései szerint Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter meghívására ment Oroszországba az LNH parancsnoka.

Az észak-afrikai országban kettős hatalom van, a nemzetközi közösség által elismert, Abdel-Hamíd Dbeibah miniszterelnök vezette adminisztráció a nyugat-líbiai Tripoliban működik, a másik, amely Halifa Haftar hadúr táborának szövetségese, az ország keleti részében.

Kapcsolódó írásaink