Külföld

Nagyszabású katonai díszszemlét tartottak Dél-Koreában

Nagyszabású katonai díszszemle kezdődött kedden Dél-Koreában, egy évtized után először vonultatja fel az ország a fegyverarzenálját a ballisztikus rakétáktól a harci helikopterekig, erőt demonstrálva ezzel Észak-Koreának.

Nagyszabású katonai díszszemlét tartottak Dél-Koreában
Az egész napos rendezvényen felvonul több ezer katona, bemutatják a saját fejlesztésű harckocsikat, önjáró tüzérségi járműveket, harci repülőgépeket és drónokat is
Fotó: AFP/Anthony Wallace

Az esemény a szeongnami légibázison kezdődött, ahol a Hyunmoo típusú dél-koreai rakétarendszert, L-SAM elfogórakétákat és felderítő drónokat vonultattak fel. A parádé alkalmával a dél-koreai és az amerikai légierő közös bemutatót is tart a két ország „korszerűsített” és kombinált védelméről.

A Szöul melletti támaszponton tartott beszédében Jun Szok Jol köztársasági elnök óva intette Phenjant a nukleáris fegyverek használatától, és ígéretet tett arra, hogy fokozza a katonaság és a hadiipar támogatását.

„Amennyiben Észak-Korea atomfegyvert vetne be, a rezsimnek véget vet Dél-Korea és az Egyesült Államok elsöprő erejű válaszcsapása” - mondta az államfő a katonák előtt tartott beszédében.

Az egész napos rendezvényen felvonul több ezer katona, bemutatják a saját fejlesztésű harckocsikat, önjáró tüzérségi járműveket, harci repülőgépeket és drónokat. Az eseményen az országban állomásozó amerikai katonák közül háromszázan is részt vesznek az eseményen. A katonai parádé csúcspontja egy 2 kilométeres felvonulás Szöul belvárosában.

A rendezvénnyel Dél-Korea fegyveres erőinek napját ünneplik, de ez általában visszafogott esemény az észak-koreai nagyszabású katonai parádékhoz képest, ahol Kim Dzsong Un phenjani vezető interkontinentális ballisztikus rakétákat (ICBM) is felvonultat.

Dél-Korea utoljára 2013-ban tartott katonai díszszemlét. A fegyveres erők napja október elsejére esik, de a felvonulást előbb tartják meg, mert az idén átfedésben van egy nagyobb nemzeti ünneppel.

Az elszigetelt Észak-Korea rendszeresen provokálja déli szomszédját, 2006 óta hat kísérleti atomrobbantást hajtott végre és az elmúlt években különböző rakétákat is tesztelt. Az országnak ENSZ-határozatok tiltják a ballisztikus rakéták fejlesztését, amelyek típustól függően akár nukleáris robbanófejek célba juttatására is képesek lehetnek. A phenjani vezetés súlyos nemzetközi szankciók hatálya alatt áll nukleáris programja miatt.

Egy héttel ezelőtt Kim Dzsong Un Oroszországban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a katonai együttműködés fokozásáról egyeztetett. Jun Szok Jol ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „közvetlen provokációnak” tekintené, ha Oroszország segítene Észak-Koreának fejleszteni a fegyverzetét az ukrajnai háborúban nyújtott segítségért cserébe.

Kapcsolódó írásaink