Külföld

Az Egyesült Államok felszólította Azerbajdzsánt, hogy védje meg az örmény nemzetiségű civilek jogait

Miközben az etnikai tisztogatástól tartó örmények ezrei menekültek el Hegyi-Karabahból, az Egyesült Államok felszólította Azerbajdzsánt, hogy védje meg a civilek jogait, és tegye lehetővé a humanitárius és megfigyelő missziók bejutását a területre.

Az Egyesült Államok felszólította Azerbajdzsánt, hogy védje meg az örmény nemzetiségű civilek jogait
Legalább 13 550-en érkeztek Örményországba hétfőn, a határátkelőknél pedig továbbra is hosszú sorokban várnak az emberek
Fotó: AFP/Emmanuel Dunand

A karabahi örmények a héten kezdtek menekülni az örmény többségű azerbajdzsáni enklávéból, miután az azeri hadsereg egy villámgyors katonai műveletben legyőzte a szakadár fegyveres erőket.

A Hegyi-Karabahot otthonának tekintő 120 ezer örmény közül legalább 13 550-en érkeztek Örményországba hétfőn, a holmijaikkal zsúfolt autók és buszok százai kígyóztak az Azerbajdzsánból kivezető hegyi úton.

Samantha Power, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) vezetője Jerevánban újságíróknak elmondta: „Felszólítjuk Azerbajdzsánt, hogy tartsa fenn a tűzszünetet, és tegyen konkrét lépéseket a hegyi-karabahi civilek jogainak védelmében”.

Power, aki korábban átadta Nikol Pasinján örmény miniszterelnöknek Joe Biden amerikai elnök támogató levelét, azt mondta, hogy Azerbajdzsán részéről az erő alkalmazása elfogadhatatlan, és Washington megfelelő válaszlépéseket vizsgál.

Az amerikai tisztségviselő egyben felszólította Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnököt, hogy tartsa be ígéretét az örmény kisebbségi jogok védelmére, nyissa meg újra teljes mértékben a régiót Örményországgal összekötő Lacini-folyosót, és engedje be a segélyszállítmányokat és a nemzetközi megfigyelő missziót.

Az örmények igyekeznek sietve elhagyni Hegyi-Karabah fővárosát, Sztepanakertet, aminek következtében pánikvásárlások kezdődtek az üzemanyagtöltő állomásoknál. A kilenc hónapja blokád alatt tartott régióban amúgy is súlyos üzemanyaghiány alakult ki.

Hétfő este nyolc órakor, az Aszkeran-Sztepanakert útvonalon egy üzemanyagtározónál robbanás történt, amelynek oka egyelőre ismeretlen. A hatóságok szerint legalább 20 ember meghalt és 290 megsérült. A helyi örmény hatóságok közölték, hogy a sztepanakerti orvosok és az egészségügyi személyzet mindent megtesznek, hogy megmentsék a sebesültek életét „ilyen nehéz és szűkös körülmények között”.

Kapcsolódó írásaink