Külföld

A koszovói szerb párt háromnapos gyászt hirdetett a vasárnapi súlyos incidens miatt

Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett keddtől az Észak-Koszovóban tevékenykedő, Szerb Lista nevű kisebbségi szerb párt az észak-koszovói Bajske faluban vasárnap lezajlott tűzpárbajban életüket vesztett emberek emlékére.

A koszovói szerb párt háromnapos gyászt hirdetett a vasárnapi súlyos incidens miatt
Fegyvereket találtak a koszovói lövöldözés helyszínén a rendőrök
Fotó: AFP/Armend Nimani

Korábban a koszovói kormány hétfőre, a szerb kormány pedig szerdára hirdetett egynapos gyászt.

Észak-Koszovóban vasárnap hajnalban lövöldözés tört ki szerb nemzetiségű maszkos fegyveresek és koszovói rendőrök között. A tűzpárbaj egész nap tartott, egy rendőr meghalt, egy megsebesült, négy támadót lelőttek, hatot megsebesítettek, ötöt pedig letartóztattak a rendőrök.

Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök szerint Albin Kurti koszovói miniszterelnök folyamatos provokációja vezetett az incidenshez. Míg a szerb elnök szerint a koszovói rendőrökre felháborodott helyi szerbek támadtak, Albin Kurti szerint jól felfegyverzett, képzett harcosokról, „terrorista bűnszervezetről” van szó, amelyet Belgrád politikailag és pénzügyileg támogat.

A koszovói kormány hétfőre nemzeti gyászt rendelt el a koszovói albán rendőr halála miatt. A szerb kormány a meggyilkolt szerbek emlékére hirdetett szerdára gyásznapot, míg a hivatalos Belgrád támogatását élvező Szerb Lista közleményében az áll, hogy a szeptember 26–28-ra hirdetett gyásznapot a „meggyilkolt polgártársak” emlékére hirdették ki.

Kapcsolódó írásaink