Külföld

A kanadai miniszterelnök sajnálkozását fejezte ki az ukrán náci méltatásáért

Ő a kanadai kormány első tagja, aki a házelnök lemondását sürgeti

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök sajnálkozását fejezte ki a nácik oldalán harcoló ukrán veterán parlamenti méltatásáért, Melanie Joly külügyminiszter pedig kedden Anthony Rota házelnök lemondását sürgette.

A kanadai miniszterelnök sajnálkozását fejezte ki az ukrán náci méltatásáért
Melanie Joly, Kanada külügyminisztere
Fotó: AFP/Pool/Timothy A. Clary

Trudeau hétfőn újságíróknak nyilatkozva „rendkívül felkavarónak” nevezte az incidenst. „A házelnök elismerte hibáját és bocsánatot kért” – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy mindez „nagyon kínos a kanadai parlament, illetve minden kanadai számára”.

„Szégyen volt a házra és a kanadaiakra nézve is, úgy gondolom a házelnöknek hallgatnia kellene a képviselőkre és le kell mondania” – jelentette ki Melanie Joly a keddi kabinetülést megelőzően. Ő a kanadai kormány első tagja, aki a házelnök lemondását sürgeti.

A négy nagy parlamenti párt vezető tisztségviselői a nap folyamán ülnek össze, hogy megvitassák az ügyet. Amennyiben Rota nem kíván lemondani, a képviselők bizalmatlansági indítványt terjeszthetnek be.

Anthony Rota házelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kanadai látogatása alatt „ukrán hősként, kanadai hősként” ünnepelte a parlament előtt pénteken a teremben jelen levő, 98 éves Jaroslav Hunkát, és „megköszönte a szolgálatait”. A képviselők kétszer is állva tapsoltak az ukrán veteránnak, aki a parlamenti ülésterem karzatán tisztelgett.

Utólag kiderült, hogy Hunka a második világháború alatt az Első Ukrán Hadosztály tagja volt. Ez a hadosztály a Waffen-SS Galíciai Hadosztály és a 14. Waffen SS-hadosztály néven is ismert volt, önkéntes egységként működött a nácik parancsnoksága alatt. A Simon Wiesenthal Központ Barátai nevű emberi jogi szervezet szerint az Első Ukrán Hadosztály „ártatlan civilek elleni tömeggyilkosságok elkövetésében vett részt”.

Rota később nyilatkozatot adott ki, amelyben vállalta a felelősséget, és a történteket tévedésnek minősítette.

Oroszország felháborítónak nevezte a történteket.

Kapcsolódó írásaink