Külföld

A határellenőrzés szigorítására készül a német kormány

Különösen a gazdasági szereplők bírálják a tervet, amely szerintük „nagy károkat” okozhat

Az illegális belépések számának emelkedése miatt a határellenőrzés szigorítására készül a német kormány – mondta a belügyminiszter egy keddi interjúban az MTI szerint.

A határellenőrzés szigorítására készül a német kormány
Nancy Fraeser
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/Bernd von Jutrczenka

Nancy Faeser a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak elmondta, hogy megkezdik előkészíteni az átkelők állandó ellenőrzését az országhatár Lengyelországgal és Csehországgal közös szakaszán. Az intézkedés csupán kiegészíti az úgynevezett mélységi ellenőrzést – tette hozzá, aláhúzva: az a legfontosabb, hogy a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrség jelenléte a határvidék egészére kiterjedjen, mert ha csak az átkelőket ellenőrzik, az illegálisan érkezők máshol lépnek be.

Hozzátette, hogy a megerősített ellenőrzés a szervezett embercsempészet visszaszorítását szolgálja. Az illegálisan érkezők nagyjából 20-25 százaléka lépi át a határt embercsempészek közreműködésével – mondta. Hangsúlyozta, hogy a menekültügyi migráció körüli gondok megoldásában az EU külső határának hatékony ellenőrzése és a menedékkérők helyben, a külső határon elvégzendő regisztrációja a döntő tényező. További fontos feladat, hogy az EU újabb úgynevezett harmadik, nem tagállam országokkal jusson megállapodásra az illegális migráció elleni közös fellépésről.

A Németország keleti részén, a lengyel és a cseh határ térségében fekvő tartományokból származó hivatalos adatok szerint az utóbbi hónapokban jelentősen nőtt az úgynevezett keleti migrációs útvonalon érkező menedékkérők száma. Ezzel kapcsolatban a legnagyobb ellenzéki erő, a CDU/CSU pártszövetség hetek óta sürgeti, hogy a bajor–osztrák határszakasz – Bajorország tartomány és Ausztria közös határa – után a lengyel és a cseh határszakaszon is állítsák vissza az átkelők állandó ellenőrzését. A szövetségi belügyminiszter sokáig elutasította a követelést, egy hétvégi lapinterjúban jelezte először, hogy változhat a kormány álláspontja.

A tervezett lépést széles körben vitatják, mindenekelőtt gazdasági elemzők és gazdasági érdekképviseletek. Marcel Fratzscher, az egyik legtekintélyesebb gazdaságkutató intézet, a berlini DIW elnöke szerint például az átkelők állandó ellenőrzése megszakíthat ellátási láncolatokat és a logisztika „teljes újratervezésére” kényszeríthet vállalatokat. Ez „hatalmas károkat” okozhat a német gazdaságnak – mondta a kutató a Handelsblatt című lapnak.

Az ipari és kereskedelmi kamarák szövetségének (DIHK) külgazdasági vezetője, Volker Treier hozzátette, hogy a politikának „nagy érzékenységgel” kell eljárnia, az embercsempészet elleni küzdelmet össze kell egyeztetni a gazdasági szereplők és az utazók érdekeivel.

Kapcsolódó írásaink