Külföld

Ukrán háborús hőst méltatott a kanadai házelnök – a gond csak annyi, hogy a Waffen-SS-ben szolgált

Kissé túlbuzgott Anthony Rota Zelenszkij látogatását követően

A Reuters alapján a Mandiner arról ír, hogy a kanadai képviselőház elnöke bocsánatot kér a nácik oldalán harcoló veterán elismeréséért. Hozzáteszik: a kanadai alsóház elnöke vasárnap bocsánatot kért, amiért egy parlamenti ülésen olyan személyt méltatott, aki a második világháborúban náci egységben szolgált.

Ukrán háborús hőst méltatott a kanadai házelnök – a gond csak annyi, hogy a Waffen-SS-ben szolgált
Anthony Rota
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Olsi Shehu

Emlékeztetnek: két nappal korábban Anthony Rota házelnök a kanadai parlament előtt „ukrán hősként” ismerte el a 98 éves Jaroszlav Hunkát.

Hunka a második világháborúban az SS 14. Waffen Grenadier hadosztályának tagjaként szolgált a Simon Wiesenthal Központ Barátai, egy zsidó emberi jogi csoport szerint, amely bocsánatkérést követelt – írták.

Rota közleményben vállalta a felelősséget a mulasztásnak minősített esetért. „Utólag több olyan információ jutott a tudomásomra, amely miatt megbántam a döntésemet” mondta, hozzátéve, hogy „legmélyebb bocsánatkérését” kéri a zsidó közösségektől.

Mint írják, az elismerésre Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatását követően került sor, aki köszönetet mondott Kanadának az országa Oroszország elleni háborújában nyújtott segítségéért.

Kapcsolódó írásaink