Külföld

Tűzszerésszé képzik át az ukrán mérnököket, hogy hatástalaníthassák az Ukrajnában elszórt több millió aknát

Az orosz–ukrán háború elmúlt másfél évében Ukrajna lett a világ legjobban elaknásított országa

Ukrajna a világ legjobban elaknásított országa lett az elmúlt másfél évben. Beszámolók szerint 10 kilométer mély aknamezők húzódnak az országban, ami nagy mértékben hátráltatja az ukrán ellentámadást. A kijevi vezetés elrendelte az ukrán mérnökök átképzését tűzszerésszé, hogy legyen, aki felszámolja az aknamezőket. A kiképzést a brit hadsereg végzi egy lengyel katonai bázison – írja a vg.hu.

Tűzszerésszé képzik át az ukrán mérnököket, hogy hatástalaníthassák az Ukrajnában elszórt több millió aknát
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az orosz–ukrán háború elmúlt másfél évében Ukrajna lett a világ legjobban elaknásított országa. Kijev többször is jelezte, hogy a nyáron indult ellentámadásuk azért halad a tervezettnél lassabban, mivel az orozok teleszórták aknákkal a senkiföldjét. Az Egyesült Királyság sietett Ukrajna segítségére.

Katonai bombaelhárító egységek kezdték el átképezni az ukrán mérnököket, hogy képesek legyenek hatástalanítani az oroszok által hátrahagyott aknákat. A kiképzés egy lengyelországi katonai bázison zajlik. Az ukrán mérnökök megtanulhatják a nagyobb páncéltörő aknák, valamint a kisebb gyalogsági eszközök hatástalanítását is – írta meg a Kyiv Independent.

A képzést tavaly novemberben kezdték el, a BBC információi szerint azonban csak néhány tucat ukrán mérnök volt képes hatékonyan elsajátítani a bombahatástalanítás fortélyait.

Oroszország a becslések szerint egy Florida nagyságú területet aknásított el Ukrajnában. Az aknamezők akár 10 kilométer mélyek is lehetnek, valamint egy négyzetméteren akár öt akna is lehet.

A kijevi vezetés abban bízik, hogy a tűzszerésszé átképzett mérnökök segítségével fokozatosan felgyorsulhat a június óta tartó ellentámadás.

Az ukrán mérnökök kiképzéséért felelős brit őrnagy, Kevin Engstrom arról beszélt, hogy az aknák hatástalanítása nem egyszerű feladat és csak lassan, a lehető legnagyobb odafigyeléssel lehet végezni. Azonban éles helyzetben, amikor tűzharc közben kell a terepen elszórt robbanószereket hatástalanítani, akkor nem lehet óvatoskodni, ez viszont teljesen kiszámíthatatlanná teszi a műveletet.

Ez egy rendkívül életveszélyes feladat, a tűzszerészeknek minden pillanatban készen kell állniuk a halálra

– mondta Engstrom.

Kapcsolódó írásaink