Külföld

Eltérő prágai vélemények Csehország moszkvai diplomáciai képviseletéről

A külügyminiszternek és az államfőnek eltér a véleménye a Moszkvai képviselet szükségességéről

Csehország érdekeinek érvényesítése szempontjából fontos a nagyköveti szintű diplomáciai képviselet Moszkvában – jelentette ki Jan Lipavsky cseh külügyminiszter hétfőn Prágában. Petr Pavel államfő viszont a Lidové Noviny című konzervatív napilapban hétfőn közölt interjúban azt mondta: ebben a pillanatban nem tudja elképzelni, hogy Csehországnak újra nagykövete legyen az orosz fővárosban.

Eltérő prágai vélemények Csehország moszkvai diplomáciai képviseletéről
Petr Pavel államfő elképzelhetetlennek tartja, hogy Csehországnak újra legyen nagykövete Moszkvában
Fotó: AFP/Michal Cizek

„Nem szolgál örömömre, milyen állapotban vannak a cseh–orosz kapcsolatok. Az Ukrajna elleni orosz agressziót rendszeresen és keményen elítéljük, blokkunk további országainak ennek ellenére nagyköveti szintű képviseletei vannak Moszkvában” – mondta Jan Lipavsky újságírói kérdésre válaszolva a prágai repülőtéren Bukarestbe való elutazása előtt.

„Ez összefügg az érdekérvényesítéssel, a helyi információkkal, ráadásul időnként Oroszországgal most is technikai jellegű, olykor alapvető fontosságú információkat cserélünk. Fontos a nagyköveti szintű jelenlét” – fejtette ki a miniszter.

A tárcavezető hangsúlyozta: a cseh külpolitikát érintő kérdéseket rendszeresen megvitatja az államfővel. „Nem hiszem, hogy egy ilyen témát a nyilvánosság előtt kellene megvitatni. Dolgozunk a probléma megoldásán, s bízom az előrelépésben” – szögezte le Jan Lipavsky.

A cseh államfő a lapinterjúban elmondta: a moszkvai nagyköveti poszt felújításában jelenleg több negatívumot lát, mint pozitívumot. Megjegyezte azonban, hogy a témát egyelőre sem a kormányfővel, sem a külügyminiszterrel nem vitatta meg. „Amennyiben racionális érveket hoznak fel, és világos lesz, hogy ebből nekünk, valamint szövetségeseinknek is hasznunk származik, mérlegelni fogom a lépést” – indokolta álláspontját Petr Pavel.

Csehországban a nagyköveteket az államfő nevezi ki a kormány, konkréten a külügyminisztérium javaslatára.

A cseh nagyköveti posztot Moszkvában 2018-tól Vítezslav Pivonka tölti be, aki azonban már több hónapja Prágában tartózkodik. Csehország érdekeit az orosz fővárosban jelenleg Jirí Cistecky nagykövethelyettes képviseli.

A cseh-orosz diplomáciai kapcsolatok az utóbbi években több oknál fogva lényegesen megromlottak, ami kölcsönösen a diplomaták számának minimálisra való csökkentéséhez, illetve a kulturális és gazdasági képviseletek bezárásához vezetett.

Kapcsolódó írásaink