Külföld

Behívatták az orosz külügyminisztériumba a bolgár nagykövetet

Bekérették Bulgária moszkvai nagykövetét hétfőn az orosz külügyminisztériumba amiatt, hogy az orosz ortodox egyház három papját kiutasították Bulgáriából.

Behívatták az orosz külügyminisztériumba a bolgár nagykövetet
Moszkva szerint a bolgár hatóságok lépése teljes mértékben beleillik a jelenlegi euroatlanti politikába (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Natalia Kolesnikova

A misszióvezetővel közölték, hogy a bolgár hatóságok „oroszellenes provokációjának” kellemetlen következményei lesznek Szófia számára. A tárca határozott tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy „kitalált ürüggyel”, blaszfémikus és sértő módon kiutasították Bulgáriából az orosz ortodox egyház szófiai gyülekezetének apátját és két lelkészét.

Az orosz külügy szerint a bolgár hatóságok lépése teljes mértékben beleillik a jelenlegi euroatlanti politikába, az „orosz befolyás elleni küzdelem” politikájába.

A tárca kifejezte meggyőződését, hogy a bolgár hatóságok tervei, amelyek „az orosz és a bolgár nép közötti évszázados lelki kapcsolat és baráti hagyományok aláásására irányulnak, kilátástalanok és kudarcra vannak ítélve”.

Kapcsolódó írásaink