Külföld

Mihajlo Fedorov: A háború új szakasza kezdődik

Drónhadsereget építene Kijev

Több mint másfél évvel az orosz–ukrán háború kitörése és a fárasztó ellentámadás közepette az ukrán kormány több mint egymilliárd dollárt akar költeni a drónok harci képességeinek fejlesztésére – írja a The Independent brit napilap alapján a Magyar Nemzet.

Mihajlo Fedorov: A háború új szakasza kezdődik
Képünk illusztráció
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Erçin Ertürk

A cikkükben azt állítják, a drónok pénzt és emberéleteket menthetnek meg, ráaádásul pontosabbak is, mint a hagyományos tüzérség, amelyből egyébként hiány van. A drónok azért is hasznosak, mert képesek a csatatér valós idejű feltérképezésére, harckocsik és hajók megsemmisítésére, valamint az orosz előrenyomulás esetleges megállítására is.

Az ellenséges vonalak felett repülve egy ukrán felderítő drón tiszta képet tud visszaküldeni a néhány kilométerrel arrébb megbúvó katonáknak, akik így könnyebben tudnak harci sikereket elérni, legalábbis ebben bíznak Kijevben.

Mihajlo Fedorov, Ukrajna digitális átalakulásért felelős minisztere szerint a kormány elkötelezett amellett, hogy a legkorszerűbb „drónok hadseregét” építse fel. Kijev ebben az évben már több mint tízezer új drónpilótát képez ki.

Hamarosan a háború új szakasza kezdődik – ígéri Fedorov.

Addig viszont folytatódnak az összecsapások az ukrajnai frontokon, illetve attól távolabb is,

Oroszország légvédelmi rendszerei visszavertek egy ukrán dróntámadást a Moszkva melletti Tula régió felett – jelentette a sajtó hétfő hajnalban. Az incidens azután történt, hogy két ember meghalt és legalább nyolcan megsérültek, amikor az oroszok vasárnap ágyúzták a dél-ukrajnai Herszon régiót. A helyi kormányzó ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a Dnyeper folyó orosz kézben lévő keleti partjáról lőttek magánházakat az ukrán kézen lévő nyugati parton.

Az X-en videót is közöltek a rombolásról. Amellé azt írták, hogy Herszon városában az orosz tüzérségi lövedékektől legalább négy civil meghalt. Az összecsapásokban házak és egy óvoda sérült meg. Az ukrán fegyveres erők vezérkara közölte, hogy Bahmut környékén is harcok vannak.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink