Külföld

A lengyelek szerint a németek bábként mozgatják az ukránokat

A lengyel médiában és a politikai életben is a legforróbb téma az ukrán–lengyel viszonyban történt szakadás, amelyet az váltott ki, hogy az ukránok keresetet nyújtottak be többek között Lengyelország ellen a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO), mert a lengyel kormány továbbra is zárva tartja a határokat az ukrán gabonafélék előtt. Az üzengetés azóta mindennapos lett, a lengyelek egy jelentős része szerint pedig a németek állnak a háttérben, akik bábként mozgatják az ukránokat – írja a Magyar Nemzet.

A lengyelek szerint a németek bábként mozgatják az ukránokat
Volodimir Zelensezkij, Ukrajna elnöke
Fotó: AFP/NurPhoto/Beata Zawrzel

Így „A legrosszabb az, hogy egy olyan ország helyzetét, amely háborút vív, és amelynek mi vagyunk a legnagyobb szövetségese, arra használják fel, hogy ellenünk harcoljanak. És ezt – tegyük világossá – Németország és az Európai Unió vezetői teszik. Ez a harc pedig egy pillanat alatt átterjedhet más elemekre is” – mondta Marzena Nykiel, a wPolityce.pl portál főszerkesztője az Újságírói Szalon című műsorban, amely a wPolityce, a Varsói Rádió, és az Idziemy hetilap közös publicisztikai műsora. Hozzátette, hogy az ukrajnai narratívával ellentétben a lengyelek nem akadályozzák a gabona tranzitját az országon keresztül.

„A tranzit működik. Egyszerűen csak nem fogadjuk el a piacunkon, mert van elég sajátunk, és már tavaly is elszenvedtük ennek a helyzetnek a masszív következményeit, úgyhogy most okosabbnak kell lennünk” – hangsúlyozta Marzena Nykiel.

Jacek Leski, a TVP lengyel televíziós hálózat munkatársa is a műsor vendége volt, ő azt emelte ki, hogy Zelenszkij azzal vádolta meg a lengyeleket az ENSZ-ben, hogy az oroszokat segítik.

„Zelenszkij elnök úrnak az ENSZ Közgyűlés fórumán tett nyilatkozata véleményem szerint nagyon nagy politikai hiba. Ukrajnában másképp kommentálják, de a kommentek nagy részéből úgy tűnik, hogy Zelenszkij fatális hibát követett el, amikor ilyet mondott” – jelentette ki Jacek Leski. Úgy vélte, ez egy olyan kijelentés, amely hosszú évekre árnyékot vet a lengyel–ukrán kapcsolatokra.

„Ráadásul ez a nyilatkozat és annak visszhangja olyan mértékű lesz, hogy Lengyelországban csökkenni fog az ukrajnai segélyezés támogatottsága. Sokkal nehezebb lesz bármelyik kormánynak fenntartania az Ukrajna melletti ilyen magas szintű elkötelezettséget, ha Kijev ilyen mutatványt hajt végre. Nem szabad így viselkedni egy olyan országgal szemben, amely barátként segít, ott ahol csak tud” – tette hozzá.

Arra, hogy hova vezethet a diplomáciai vita a gabonaügyben, Marek Formela, a Gazeta Gdanska című lengyel lap főszerkesztője válaszolt. Azt mondta, hogy ha Ukrajna eszkalálja a helyzetet, ha több lengyel mezőgazdasági termékre vonatkozó embargóval válaszol, ha nem vonja vissza panaszát a WTO-nál, akkor még komolyabb problémák lesznek a két ország viszonyában.

Kapcsolódó írásaink