Külföld

Orvtámadás ért egy koszovói rendőrjárőrt

Ismeretlen tettesek támadtak meg egy koszovói rendőrjárőrt vasárnapra virradóra, a tűzpárbaj még délután is tartott. Egy rendőr meghalt, egy megsebesült, és egy támadó is meghalt közölte a pristinai belügyminisztérium.

Orvtámadás ért egy koszovói rendőrjárőrt
A koszovói kormány által készített és közzétett képen civilek evakuáclása látható, valamint egy páncélozott jármű a Banjska kolostor bejárata mellett az észak-koszovói Banjska faluban
Fotó: AFP

A rendőrök az éjszaka folyamán észlelték, hogy két, rendszámtábla nélküli teherautó elzárta a forgalmat a koszovói Mitrovicához közeli Bajske hídján. Amikor a rendőrök intézkedni akartak, rájuk lőttek, a tűzharcban pedig két rendőr megsebesült, egyikük belehalt sérüléseibe.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök és Vjosa Osmani koszovói elnök szerb bűnbandákat gyanúsít a támadás végrehajtásával.

Belgrád: Az incidensek Kurtinak kedveznek

Vladimir Orlic szerb házelnök viszont már kijelentette: az albán fél gondolkodás és bizonyítékok nélkül Szerbiát teszi felelőssé a támadásért, holott az ilyen incidensek megtörténte inkább Albin Kurtinak kedveznek.

A koszovói rendőrség tájékoztatása szerint a tűzpárbaj még mindig zajlik, a maszkos támadók komoly fegyverzettel rendelkeznek. Legalább harminc képzett harcosról van - közölték.

A közlemény szerint Bajske ortodox kolostorában éppen újvidéki zarándokok tartózkodnak, akik a lövöldözés miatt nem tudják elhagyni a kolostor területét. A támadó álarcos csoport néhány tagja páncélozott járművel még a kolostor udvarába is behajtott, a hívőket azonban nem bántotta.

A Leposavic és Mitrovica közötti utat lezárták, időnként továbbra is lövéseket lehet hallani a főút irányából. A közeli koszovói-szerb határátkelőket szintén lezárták.

Vucic: A Koszovóban történtekért kizárólag Albin Kurti a felelős

Mindazért, ami Koszovóban történik kizárólag Albin Kurti a felelős, aki azt szeretné, hogy Szerbia összeütközésbe kerüljön a NATO-val - hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök vasárnap esti rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Albin Kurti folyamatosan provokált, a szerbek pedig fellázadtak, mert nem akarták többé elviselni Albin Kurti terrorját - húzta alá a szerb elnök. "Sajnálom, hogy a szerbek egy része felült ezeknek a provokációknak. Albin Kurti az egyedüli felelős, az egyedüli, aki összeütközéseket és háborút akar. Senki más nem akar összeütközéseket és háborút, neki viszont az az egyedüli vágya, hogy bevonjon minket egy háborúba a NATO-val" - részletezte Aleksandar Vucic.

Hozzátette: semmivel sem igazolható a koszovói rendőr meggyilkolása, azt mindenképpen el kell ítélni.

Míg a szerb elnök szerint a koszovói rendőrökre felháborodott helyi szerbek támadtak, Albin Kurti szerint jól felfegyverzett, képzett harcosokról, "terrorista bűnszervezetről" van szó, amelyet politikailag és pénzügyileg támogat Belgrád.

A Szerbia és Koszovó közötti feszültség az utóbbi hónapokban kiéleződött. Koszovóban zavargások törtek ki május végén, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta térségben az ott leadott albán szavazatok alapján mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatalukat. A helyi szerbek koszovói rendőrökre és a NATO irányítása alatt álló békefenntartó haderőnek, a KFOR-nak a katonáira támadtak.

Az 1,8 milliós Koszovó északi részén, tömbben mintegy 50 ezer szerb él.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Aleksandar Vucic vasárnap ismét leszögezte, Szerbia soha nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét.

Kapcsolódó írásaink