Külföld

Merész javaslattal állt elő Lavrov

Az Európai Bizottságnak fel kellene vásárolnia az ukrán mezőgazdasági termékeket, amelyekre az EU szerint nincs szüksége, és afrikai országokba kellene szállítani – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ENSZ Közgyűlésében, tudatta az oroszhirek.hu.

Merész javaslattal állt elő Lavrov
Szergej Lavrov merész ötlettel állt elő
Fotó: AFP/Russian Foreign Ministry/Handout

A nyugati szövetségesek többször is azzal vádolták Moszkvát, hogy több millió tonna gabonát tart vissza az ukrán fekete-tengeri kikötőkben, és hogy súlyosbítja a globális élelmiszerválságot, különösen az afrikai kontinensen.

Mivel az Európai Bizottság több tízmilliárd dollárt pazarol Ukrajnára (…), megveheti azt a gabonát, amelyet Ukrajna el akar adni, az uniós országok pedig versenyképességi okokból nem akarnak [megvenni], és Afrikába küldheti azt – mondta Lavrov az ENSZ-közgyűlésben.

Az orosz csúcsdiplomata szerint az ukrán mezőgazdasági terményeket „bőségesen szállítják az európai országoknak”, de sokan közülük nem akarják megvenni, mert „saját gazdáik vannak, és nem akarják, hogy ők a verseny miatt tönkremenjenek”.

Megkérdőjelezte a tavalyi gabonaegyezmény integritását is, rámutatva az ENSZ-ben elmondott beszédében, hogy a megállapodás keretében szállított gabonának mindössze három százaléka jutott el Afrika legszegényebb országaiba.

Lavrov emellett elmondta, hogy 2022 óta mintegy 260 ezer tonna orosz műtrágyát blokkoltak az EU kikötőiben, és Moszkva kész ingyen leszállítani ezt a mennyiséget az afrikai országoknak.

Az orosz műtrágya vált döntő pontjává az Oroszország és Ukrajna között tavaly megkötött, az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött fekete-tengeri gabonaegyezmény újraindításáról szóló tárgyalásoknak. Az alku célja az volt, hogy Ukrajna a kikötőiből gabonát exportálhasson Ázsia, a Közel-Kelet és Afrika országaiba, cserébe az orosz mezőgazdasági exportot akadályozó nyugati szankciók feloldásáért.

Moszkva azonban júliusban visszalépett a megállapodástól, mondván, hogy a Nyugat továbbra is lehetetlenné teszi Oroszország számára az élelmiszer- és műtrágyaszállítást.

Lavrov elmondta, hogy Szergej Versinyin orosz külügyminiszter-helyettes jelenleg az ENSZ képviselőivel tárgyalja az egyezménnyel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket. Hangsúlyozta azt is, hogy a nyugati államok félrevezetik Antonio Guterres ENSZ-főtitkárt azt állítva, hogy a gabonaegyezmény hamarosan újraindul.

A miniszter szerint az alku akkor folytatódhat, ha Oroszország mezőgazdasági exportjával kapcsolatos követeléseit teljesítik.

Kapcsolódó írásaink