Külföld

Kiborult az LMBTQ-lobbi az olasz kormány új törvényjavaslata miatt

Akad, aki már a kivándorláson gondolkodik

Az olasz szenátus egy olyan törvényjavaslatot fogadna el, amely a béranyaságot egyetemes bűncselekménnyé tenné – közölte a Mandiner.

Kiborult az LMBTQ-lobbi az olasz kormány új törvényjavaslata miatt
Az olasz parlament ülésterme
Fotó: AFP/NurPhoto/Fabrizio Corradetti

A BBC beszámolója szerint az olasz hatóságok új intézkedéseket vezetnek be, amelyek az LMBT-családokat célozzák, és megnehezítik számukra a gyermekvállalást. A csatorna internetes oldalán elérhető cikkben fájlalják: sok azonos nemű szülő úgy érzi, hogy egy új törvény, amely illegálissá tenné a béranyaságot külföldön, személyes támadás ellenük.

„Két lehetőségünk van: Olaszországban maradunk és börtönbe kerülünk, vagy megszökünk” – fakadt ki egy egynemű házaspár a BBC-nek. A férjek, Claudio és Davide (nem az igazi nevük) béranyaság útján szeretnének gyereket, egy másik országban élő nő hordozza a leendő gyermeküket.

A béranyaság mint gyakorlat Olaszországban, sőt Európa nagy részén ma is illegális, ezért a párok olyan országokba utaznak, ahol mégis legális – például az Egyesült Államokba és Kanadába –, majd hazaviszik gyermekeiket. Az olasz szenátus azonban hamarosan jóváhagy egy olyan törvényjavaslatot, amely

a béranyaságot egyetemes bűncselekménnyé tenné, olyan súlyossá, hogy akkor is büntetőeljárás alá vonnák az illetőt, ha külföldön követik el.

A BBC cikkében kiemelik, ilyen tilalom egyetlen más országban sincsen. A beszámolóból kiderül továbbá az is, hogy ha a javaslat törvényerőre emelkedik, az olyan párok, mint Claudio és Davide, egymillió eurós pénzbírságra és akár két év börtönbüntetésre is számíthatnak.

„Attól tartok, a gyermekünknek nem lesznek szülei, mert börtönben leszünk” – kesergett Claudio. A házaspár a BBC empatikus cikke szerint egyenesen retteg attól, mi történhet velük és gyermekükkel, s arra kérték a brit orgánum stábját, ne fedjék fel kilétüket. Attól tartanak, hogy valaki az olasz kormányban megtudja, kik ők, és célba veszi őket.

A BBC szerint nem zárták ki annak lehetőségét, hogy hamarosan menekülésre készülnek, politikai menedékjogot kérnek LMBT-barátabb európai országokban. Úgy érzem, száműzetésbe kényszerülök, csak azért, mert apa akarok lenni”mondja Davide. Claudio pedig azt mondta, hogy a családjuk és a barátaik mind nagyon várják, hogy találkozzanak a babával. Azt is elmondta, összetörik a szívük, ha arra gondolnak, hogy kiszorítják őket Olaszországból.

„Nem akarom elhagyni a hazámat. Büszke vagyok arra, hogy olasz vagyok” – mondja Davide. Hozzátette: „Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy jó állampolgár legyek, és most bűnözőként kezelnek, csak azért, mert családot akarok.”

A béranyaságról szóló törvényjavaslat a nemrég Budapesten, a demográfiai csúcson járt Giorgia Meloni miniszterelnök konzervatív programjának része. A BBC szerint Meloni keresztény anyaként írja le magát, és szilárdan hisz abban, hogy egy gyermeket csak anya és apa nevelhet fel. Kiemelik azt is, hogy Olaszország egy olyan ország, ahol a katolikus egyház befolyása mindig is erős volt, a melegházasság illegális, és az azonos nemű pároknak kevesebb joguk van, mint Nyugat-Európa nagy részén. A mesterséges megtermékenyítés vagy örökbefogadás itt nem opció az LMBT-párok számára, így sokak számára a külföldi béranyaság az egyetlen módja a családalapításnak, fejtegeti a cikkszerző.

Ez a gyakorlat heves politikai vita középpontjában áll már igen régóta Olaszországban, a BBC szerint Meloni korábban úgy jellemezte, mint „egy förtelmes társadalom szimbólumát, amely összekeveri a vágyat a jogokkal, és Istent pénzzel helyettesíti”. A cikkben arra is felhívják a figyelmet, hogy Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes pedig a béranyaságot a pénzkiadó automata használatához hasonlította: „Egy ATM-nő, amely csecsemőket hoz létre, ez egy aberráció.” Hozzátette: „Harcolni fogok ez ellen a barbár és embertelen gyakorlat ellen – már a gondolata is beteggé tesz”.

A professzor a marihuánafogyasztáshoz hasonlítja a béranyaságot

A BBC-nek sikerült „szakértőt” találnia, aki a vezető politikusokkal szemben foglal állást. Angelo Schillaci, a római Sapienza Egyetem összehasonlító közjogi professzora egyenesen irracionálisnak nevezte a törvényjavaslatot, s azt mondta, nincs értelme a béranyaságot a pedofíliával és az emberiség elleni bűncselekményekkel egy jogi kategóriába sorolni. „Ez a törvényjavaslat olyan dolgokat akar büntetni, amelyek legálisak azokban az országokban, amelyek szövetségeseink, például az Egyesült Államokban és Kanadában” – érvelt Schillaci professzor. Hozzátette: „Ez olyan lenne, mintha valakit azért perelnének be, mert füvet szívott Amszterdamban, miután hazatért.” A professzor szerint ez része az LMBT-jogok elleni szélesebb körű támadásnak Olaszországban.

Törvényhozási szándék a nők védelmében

Carolina Varchi, az Olaszország Testvérei parlamenti képviselője, aki a törvényjavaslatot megfogalmazta, vehemensen elutasítja ezt az interpretációt. Szerinte például a heteroszexuálisok veszik igénybe a legtöbb esetben a béranyaság intézményét, s ezért ez nem tekinthető az LMBT-családok elleni fellépésnek. Szakértők ezt megerősítik, többen azt mondták a BBC-nek, hogy az Olaszországban béranyaságot alkalmazó párok 90 százaléka heteró, és sokan közülük eltitkolják azt a tényt, hogy külföldre mentek gyermekvállalás céljából.

Varchi határozottan hisz abban, hogy az új törvény megvédi a nőket és méltóságukat. „Tűrhetetlen, hogy a nők testét olyan tárggyá redukálják, amelyet kilenc hónapra bérelnek, hogy gyermeket hozzanak a világra, akit aztán átadnak az ügyfeleknek” – fogalmazott.

A képviselő elismerte, szerinte

a béranyaságot ugyanolyan súlyos bűncselekménynek kell tekinteni, mint a pedofíliát, és mint ilyet, büntetőeljárás alá kell vonni.

Azt javasolta azonban, hogy a legtöbb ember pénzbírságot kapjon, ahelyett, hogy börtönbe kerülne.

Kapcsolódó írásaink