Külföld

Irreálisnak nevezte Lavrov az ukrán béketervet

Oroszország tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását az 1991-es függetlenségi nyilatkozatban elfogadott rendelkezések teljesítése szempontjából – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Irreálisnak nevezte Lavrov az ukrán béketervet
Szergej Lavrov az ENSZ közgyűlés idején tartott sajtótájékoztatón
Fotó: AFP/Getty Images/David Dee Delgado

Irreálisnak nevezte Lavrov New Yorkban szombaton az Ukrajna javasolta béketervet és a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításával kapcsolatos ENSZ-javaslatokat.

Az ENSZ Közgyűlésének 78. ülésszaka után tartott sajtótájékoztatóján Szergej Lavrov a Kijev által szorgalmazott tízpontos béketervről kijelentette, hogy „teljességgel megvalósíthatatlan”.

„Ezt nem lehet megvalósítani. Nem realista, ezt mindenki látja, de ugyanakkor azt mondják, hogy ez a tárgyalások alapja” – emelte ki az orosz külügyminiszter.

Lavrov kijelentette, a konfliktus a harctéren fog megoldódni, ha Kijev és nyugati szövetségesei ragaszkodnak ehhez az állásponthoz.

A diplomata hozzátette, hogy Oroszország azért mondta fel júliusban az ENSZ és Törökország közvetítésével tavaly nyáron létrejött fekete-tengeri gabonaexport-szerződést, mert az Oroszországnak tett ígéretek – közöttük egy orosz bankra kirótt szankciók visszavonása és Moszkva visszakapcsolása a SWIFT nemzetközi rendszerbe – nem teljesültek.

Hozzátette: az ukrajnai mezőgazdasági exportra kijelölt biztonsági folyosó újbóli létrehozásával kapcsolatos ENSZ-javaslatok nem reálisak.

Lavrov kijelentette, hogy a nyugatiak „közvetlenül harcolnak” Oroszország ellen Ukrajnában fegyverek szállításával, amit „hibrid háborúnak hívnak ugyan, de a valóságon mit sem változtat”.

Lavrov arról is beszélt: Oroszország tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását az 1991-es függetlenségi nyilatkozatban elfogadott rendelkezések teljesítése szempontjából.

„A függetlenségi nyilatkozatban az volt számunkra az egyik fő pont, hogy Ukrajna el nem kötelezett ország lesz, nem csatlakozik semmilyen katonai szövetséghez. Itt ebben a változatban, ilyen feltételek mellett támogatjuk Ukrajna területi integritását” – mutatott rá a miniszter.

Lavrov emlékeztetett arra, hogy Moszkva elismerte Ukrajna szuverenitását a függetlenségi nyilatkozata alapján, amelyben „sok jó dolog van leírva”, többek között a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása. A dokumentum kifejezetten megemlíti az orosz nyelvet.

Ezzel kapcsolatban utalt a szuverén államok közötti kapcsolatok elveiről szóló, az ENSZ Alapokmányán alapuló nyilatkozatra, amely szerint az államok kötelesek tiszteletben tartani azon országok szuverenitását és területi integritását, „amelyek kormányai tiszteletben tartják a népek önrendelkezésének elvét, és ezért az adott területen élő teljes lakosságot képviselik”.

Amikor háborút indítottak a Donbassz, a Krím ellen, tulajdonképpen, nos, hogyan mondhatnánk, hogy ez a kormány (a 2014-es puccs után), ezek a puccsisták képviselik ezt a népet. nekünk nincs problémánk ukrajna területi integritásával, azt azok rombolták le, akik végrehajtották és támogatták a puccsot, akiknek a vezetői háborút hirdettek a saját népük ellen, és elkezdték bombázni a saját népüket” – hangsúlyozta Lavrov.

Kapcsolódó írásaink