Külföld

Szökés kísérlete miatt tartóztatták le a szökött Wagner-parancsnokot

Letartóztattak Norvégiában egy szökött Wagner-parancsnokot, mert megpróbált visszaszökni Oroszországba – közölte az RTL a Reuters tudósítása alapján.

Szökés kísérlete miatt tartóztatták le a szökött Wagner-parancsnokot
Andrej Medvegyev és ügyvédje
Fotó: AFP/NTB/Gorm Kallestad

Azt írják, Andrej Medvegyev januárban szökött meg Oroszországból Norvégia északi-sarkvidéki határán keresztül, és menedékjogot kért. A norvég rendőrség most letartóztatta, mert azzal gyanúsítja, hogy megpróbálta illegálisan átlépni az orosz határt.

Félreértésből tartóztatták le Medvegyevet – mondta a Reutersnek norvég ügyvédje, Brynjulf ​​Risnes, aki szerint a volt wagneres zsoldos csak meg akarta keresni azt a helyet, ahol januárban átkelt Norvégiába. „Megállították, még amikor taxiban ült. Egyáltalán nem is járt a határ közelében és nem állt szándékában átkelni a határon” – mondta Risnes.

Amikor év elején Norvégiába átszökött, Medvegyev azt mondta, hogy menedékjogot kér, mert az életét félti. Azt állította, hogy szemtanúja volt az orosz börtönökből az ukrajnai frontra hurcolt elítéltek meggyilkolásának és a velük való rossz bánásmódnak. Medvegyev Norvégiába szökése be is járta a világsajtót.

Áprilisban Medvegyevet elítélték, mert részt vett egy kocsmai verekedésben és légfegyvert találtak nála. Májusban egy YouTube-on közzétett videóban azt mondta, hogy szeretne visszatérni Oroszországba, annak ellenére, hogy ez életveszélyes lehet számára.

Risnes szerint Medvegyevnek joga van visszatérni a hazájába, de a biztonságos visszatéréshez sok feltételnek kell teljesülnie.

Kapcsolódó írásaink