Külföld

Nagyszabású misével ért véget a pápa marseille-i látogatása

Csaknem hatvanezer hívő előtt a marseille-i Kerékpárstadionban bemutatott misével zárult Franciaország második legnagyobb városában szombaton Ferenc pápa kétnapos látogatása, amely során összeurópai választ sürgetett a bevándorlásra, hogy a jövőben a Földközi-tenger, amelyben menekültek és bevándorlók ezrei lelik halálukat, ne váljon a „méltóság temetőjévé”.

Nagyszabású misével ért véget a pápa marseille-i látogatása
Hatvanezren várták Ferenc pápát Marseille-ben
Fotó: AFP/Hans Lucas/Denis Meyer

A misén jelen volt Emmanuel Macron francia elnök, a kormány több tisztségviselője, valamint Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke.

A katolikus egyházfő a szentbeszédében bírálta „az emberi élet tragikus elutasítását, amelyet ma megtagadnak számos embertől, aki emigrál”, visszatérve a földközi-tengeri kikötővárosban tett kétnapos látogatása során többször is hangoztatott fő gondolathoz, a bevándorlók befogadását buzdító üzenethez.

Szombat délelőtt a pápa hosszú záróbeszédet mondott a Földközi-tengeri találkozások című konferencián, amelyen egy héten át hetven, a tenger partján fekvő településekből érkezett püspök és fiatal vett részt.

„Akik az életüket kockáztatják a tengeren, nem hódítóként jönnek, vendégszeretetet keresnek” – mondta Ferenc pápa, aki úgy vélekedett, hogy a folyamatot „az objektív nehézségekkel szemben megoldást találni képes európai felelősséggel” kell kezelni.

Ferenc pápa késő délelőtt fél órán át tárgyalt Emmanuel Macronnal, akinek a kormánya rövidesen új bevándorlási törvényt kíván benyújtani; a jogszabály vitatott kérdése a munkavállalói engedély nélkül dolgozók helyzetének rendezése.

Az egyeztetésen a pápa közvetetten említette a kegyes halálról benyújtandó franciaországi törvényt is, figyelmeztetve a „kegyes halál álságosan méltó kilátására”.

A Kerékpárstadionban tartott mise után Ferenc pápa visszautazott a Vatikánba.

Kapcsolódó írásaink