Külföld

Egyre több zsoldos hagyja faképnél az ukránokat

Sorban dezertálnak az ukrán fegyveres erők kötelékében harcoló nyugati zsoldosok, írja hírösszefoglalójában az Origo.

Egyre több zsoldos hagyja faképnél az ukránokat
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Muhammed Enes Yıldırım

A cikk szerint a külföldi harcosok nincsenek megelégedve a fizetésükkel és az ukrán bajtársaik viselkedésével, miközben Kijev úgy látja, a zsoldosok túlértékelik a képességeiket és a jelentőségüket. A külföldi zsoldosok egyébként az után kezdtek nagyobb számban „sátort bontani”, hogy két brit kiképzőt megöltek.

Jordan Chadwick holttestét egy tóban találták meg, hátrakötött kézzel, Daniel Burke-öt pedig a bokrok alatt hevert holtan, lőtt sebekkel.

A The Daily Telegraph szerint a Chadwick tüdejében lévő víz valószínűleg nem abból a víztározóból származott, ahol megtalálták. Vagyis egy másik helyen fojtották meg, majd a holttestét a tóba dobták. Burke-kel pedig valószínűleg pénz miatt végeztek.

Egy amerikai milliomos állítólag havonta nyolcezer fontot (körülbelül hárommillió forintot) adott neki, amelyet nem próbált elrejteni harcostársai elől.

Az Origo felidézi egy lengyel zsoldos történetét is, aki arról számolt be, hogy Ukrajna csillagászati összeget, 400 ezer dolláros (nagyjából 145 millió forintos) kártérítést ígért a háborúban meghalt lengyel zsoldosok családjainak, de az alakulatához tartozó katonák rokonai ebből eddig egy fillért sem kaptak.

Az ukránoknál nincs eljárás ennek a pénznek a kifizetésére – mondta. A megölt lengyel harcosok holttestét senki sem szedi össze a csatatéren.

Kapcsolódó írásaink