Külföld

A Liga elítélte a migránsokat szállító civil szervezet német finanszírozását

Az olasz belpolitikába való súlyos beavatkozásként értékelte a Matteo Salvini vezette Liga jobboldali párt szombaton a bejelentést, miszerint az olaszországi partokra migránsokat szállító SOS Humanity civil szervezet tevékenységét a berlini kormány támogatja.

A Liga elítélte a migránsokat szállító civil szervezet német finanszírozását
Salvini a lampedusai migránstáborban
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Valeria Ferraro

A Matteo Salvini közösségi oldalán megjelent közlemény szerint az SOS Humanity finanszírozása nem számít egyedülállónak.

„Vannak arra utaló jelek, hogy nem kivételes támogatásról van szó: minél előbbi tisztázásra van szükség. Olaszország nem válhat Európa menekülttáborává” –olvasható a Liga közleményében.

A párt azt követően reagált, hogy az SOS Humanity német civil szervezet kommunikációs koordinátora, Lukas Kaldenhoff megerősítette az ANSA olasz hírügynökségnek, hogy a berlini kormány 790 ezer euróval támogatja a szervezet műveleteit a Földközi-tengeren bajba jutó migránsok segítésére. Kaldenhoff hangsúlyozta, hogy a finanszírozást a német parlament is elfogadta. Az összeget a külügyminisztérium utalta át a szervezetnek ebben a hónapban.

Lukas Kaldenhoff hozzátette, hogy az összeg a szervezet tengeri kutatási és mentési munkája éves költsége egynegyedét fedezi.

A 2015-ben Berlinben alapított SOS Humanity 2016-tól van jelen a Földközi-tengeren a Humanity1 nevű hajóval. A szervezet adatai szerint több mint 34 ezer embert szállítottak az olaszországi partokra.

A német civil szervezet finanszírozásáról szóló hír megerősítését megelőzve a római miniszterelnöki hivatal szombaton meglepetését fejezte ki. A kormány közleménye hangsúlyozta, hogy az illegális bevándorlók Olaszországba szállításának esetleges támogatása „nagyon súlyos rendellenességet képviselne az európai és nemzetközi államközi kapcsolatokban”. A miniszterelnöki hivatal szerint tisztázásra szorul a Földközi-tengeren tevékeny civil szervezetek munkája, valamint annak megválaszolása, hogy a külföldi finanszírozású szervezetek szállította migránsokat, miért Olaszországnak kell befogadnia.

Kapcsolódó írásaink