Külföld

A lengyel miniszterelnök Zelenszkijnek: Soha többé ne sértegesse a lengyeleket!

Hirtelen fagyossá vált az ukrán–lengyel viszony

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy kampányrendezvényen üzent Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek – írta meg az rtl.hu.

A lengyel miniszterelnök Zelenszkijnek: Soha többé ne sértegesse a lengyeleket!
Mateusz Morawiecki és Volodimir Zelenszkij kapcsolata májusban még zavartalan volt
Fotó: AFP/Nurphoto/Jakub Porzycki

Morawiecki azt mondta, hogy Zelenszkij soha többé ne sértegesse a lengyeleket, ahogy azt az ENSZ-ben tartott beszédében tette – idézi a lengyel miniszterelnököt a CNN.

Az ukrán elnök a szóban forgó beszédében arról beszélt, hogy egyes barátinak nevezett országok csak „színlelik a szolidaritást a politika színházában”, de mindeközben „thrillert csinálnak az ukrán gabona ügyéből”. Zelenszkij azt az ukrán mezőgazdasági termékekre kivetett embargót nehezményezi, amelyhez Lengyelország mellett csatlakozott Szlovákia és Magyarország is. Zelenszkij szerint az említett országok a saját szerepüket játsszák, de valójában „egy moszkvai színésznek segítenek előkészíteni a terepet”.

Az esetből kisebb botrány lett, a lengyel külügy behívatta az ukrán nagykövetet is, a lengyel miniszterelnök hangsúlyozta: nem fogják kockáztatni a lengyel mezőgazdaság stabilitását azzal, hogy ráeresztik az ukrán importot a piacra. A lengyelek emellett azt is közölték, hogy a jövőben nem szállítanak több fegyvert Ukrajnának, mivel – ahogy ők fogalmaztak – előbb Lengyelországot fogják felfegyverezni.

Kapcsolódó írásaink