Külföld

Ursula von der Leyen migránsokkal akarja elárasztani Európát

A brüsszeli bizottság elnöke csak saját politikai túlélése miatt utazott Lampedusára, a tömeges illegális bevándorlás okozta károk nem érdeklik – erről is beszélt az Origónak Dornfeld László, az Alapjogokért Központ vezető elemzője, olvasható az origo.hu-n.

Ursula von der Leyen migránsokkal akarja elárasztani Európát
Ursula von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szeptember 5-én részt vesz a 2023-as afrikai klímacsúcson Nairobiban, a Kenyatta Nemzetközi Kongresszusi Központban
Fotó: SIMON MAINA / AFP

A bizottsági elnök csak saját politikai karrierjét egyengetni utazott a szigetre, nem valós megoldásokat kínálni a kialakult helyzetre – mondta az Origónak Dornfeld László Ursula von der Leyen lampedusai látogatása kapcsán. Az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint az ellenőrizetlen migráció hatásai már most látszanak, például abban, hogy egyre több migrációs célországban társadalmi feszültségek robbantak ki. Hozzátette: párhuzamos társadalmak jönnek létre, no-go zónák alakulnak ki a svéd, francia vagy belga nagyvárosokban, annak minden velejárójával együtt: erőszakos bandaháborúk, migránsfelkelések, terrortámadások.

Az Európai Unió csak azután reagált a lampedusai migránskrízisre, hogy Meloni olasz miniszterelnök felszólította a bizottsági elnököt, mérje fel a saját szemével, mennyire tragikus a helyzet. Miért csak „felhívásra" ment a szigetre Ursula von der Leyen?

Von der Leyent nem igazán érdekelte a hazánkhoz és Olaszországhoz hasonló uniós határállamokra nehezedő nyomás eddig, ahogy ennek anyagi költségei és az itt élőkre gyakorolt hatása sem.

Nem igazán sietett, hogy a határőrizetre költött magyar 650 milliárd forintot megtérítse, pedig ezzel hazánk az unió közös határait is védte.

Brüsszel mindezzel mit sem törődve csakis egyetlen dologgal foglalkozik: a kötelező elosztási kvóták elfogadtatásával. A határőrizetben tettek már bizonyos engedményeket, de azt az alapvetést továbbra sem hajlandók elfogadni, hogy migráció helyett családtámogatás kell és a határok erősítése.

Az, hogy most a bizottság elnöke mégis odalátogatott a felhívásra, nem annyira a migrációs kérdésnek szólt, hanem inkább alkalom volt arra, hogy kicsit kedvezzen Meloninak, aki fontos szereplő lehet Von der Leyen későbbi újraválasztásában.

A bizottsági elnököt leginkább támogató EPP vezetője, Manfred Weber már régóta körbeudvarolja az olasz miniszterelnöknőt, Von der Leyennek pedig minden támogatás fontos, mivel nagyon kevés pozitívumot tud felmutatni hivatali idejéből. Így most úgy tesz, mint akit érdekelnek a migráció okozta válsághelyzet hatásai, sőt még néhány keményebb kijelentésre is ragadtatta magát.

Objektum doboz

Közel sem volt teljes az összhang Ursula von der Leyen bizottsági elnök és Giorgia Meloni olasz kormányfő között a nagy sajtóérdeklődés közepette megtartott lampedusai találkozón. Az olasz szigetet ellepték az illegális migránsok, a brüsszeli vezető továbbra is a bevándorlók tagállamok közötti elosztását erőlteti. Mi az oka, hogy Meloni ezzel nagyon nem ért egyet?

Giorgia Meloni jól látja, hogy mennyire keseríti meg a határon élők mindennapjait ez a migrációs nyomás.

Lampedusa egy aprócska sziget, mégis migránsok százezrei haladnak át rajta hosszú évek óta. Az, hogy a végső állomásukról, egy olasz kikötőből tovább viszik őket mondjuk Németországba, nem segít a szigeten élőkön egy fikarcnyit sem.

Sőt, mintegy meghívólevélként is funkcionál, hiszen a migránsok otthon élő ismerősei, rokonai azt láthatják: bőven van még hely Európában. Így aztán könnyedén lehet, hogy ők is nekiindulnak az útnak.

A fejlődő országokban százmilliós népességtöbblet van most: ha az eddigi pár millió integrációjával nem sikerült megbirkózni, velük vajon hogy lehetne? (...)

A teljes cikkért kattintson IDE.

Kapcsolódó írásaink